Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Een sprookje in de ruimte

2 mei 2012

"Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land?", vroeg de heldere ster toen hij zag dat zijn straling stofkorreltjes in de ruimte verlicht. Wat een verrassing, toen de ster het antwoord hoorde: "Deze stofwolken!"

Nou ja, sterren kunnen natuurlijk niet praten, maar deze stofwolken zijn mooier dan de sterren die hen verlichten. Ze heten 'reflectie-nevels', omdat ze het licht van nabij gelegen sterren 'reflecteren', ofwel terugkaatsen. Het woord 'nevel' komt van het Latijnse woord Nebula, wat wolken betekent.

Het weerkaatste sterlicht zie je in het blauw en wit op deze foto. Het stof straalt zelf ook een beetje licht uit. Dat zie je in het oranje. De oranje gebieden zijn de plaatsen waar het stof is samengeklonterd.

Onze ogen kunnen het licht van het stof niet zien, maar een speciale telescoop, APEX genaamd, kan het wél zien. Zonder APEX zouden de sterrenkundigen helemaal niets zien, alleen zwarte leegheid die alles blokkeert wat er eventueel achter ligt.

Het is belangrijk dat sterrenkundigen deze gebieden wél kunnen zien, omdat in deze wolken van stof en gas nieuwe sterren worden geboren.

Geinig weetje: De APEX-telescoop staat in een woestijn in Zuid-Amerika op wel 5100 meter boven zeeniveau!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1219.