Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Geboortekaartje uit de ruimte

20 augustus 2013

Baby’s kunnen vervelend zijn tijdens lange vluchten of vroeg in de morgen, maar ze zijn ongevaarlijk. Dat kun je niet zeggen van babysterren. Zij spuwen materiaal uit met ongelofelijke snelheden in straalstromen van duizenden kilometers per uur. Als deze straalstromen op gas en kosmisch stof botsen dat zich rond de babyster bevindt, ontstaat er een heldere klomp die we een Herbig-Haro-object noemen. Zulke klompen blijven duizenden jaren bestaan. Deze afbeelding geeft een inkijkje van dichtbij in een Herbig-Haro-object. Je kunt de verbluffende straalstromen aan de hemel zien als een gigantisch vuurwerk. Blijkbaar sturen sterren ook geboortekaartjes!

De roze en paarse straalstromen aan de linkerkant bewegen zich naar de aarde toe, terwijl de andere juist weg vliegt. Die laatste is op bijna elke andere foto van dit object onzichtbaar, verborgen achter wolken van kosmisch stof. Deze nieuwe foto die door de ALMA-telescoop is gemaakt laat de wolken in fantastisch detail zien in geel en groen. De foto onthult ook wat anders: de straalstromen zijn energieker dan astronomen eigenlijk dachten. Ze schieten door de ruimte met meer dan een miljoen kilometer per uur. Als jij zo snel zou kunnen reizen, dan zou je in minder dan 20 minuten bij de Maan zijn!

Geinig weetje: Deze straalstromen lijken klein door de reusachtige koude, donkere wolk eromheen. Maar eigenlijk zijn ze honderden keren langer dan ons complete Zonnestelsel!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1336.