Europa's venster op het heelal

Artist impression of the ELTESO heeft aanzienlijke ervaring opgebouwd in het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van grote astronomische telescopen op afgelegen locaties. ESO's Very Large Telescope is de meest geavanceerde optische telescoop op aarde en heeft vele wetenschappelijke doorbraken mogelijk gemaakt.

Deze expertise vormt de ruggengraat van de pogingen om een extreem grote telescoop voor Europese astronomen te ontwikkelen: de Extremely Large Telescope (ELT). De ELT is een hightech, zeer prestigieus project dat vele innovatieve ontwikkelingen omvat. Dit biedt talrijke mogelijkheden voor technologische spin-off en kruisbestuiving. In combinatie met de lucratieve kansen op technologische contracten maakt dit de ELT tot een geweldig visitekaartje voor de Europese industrie.

De ELT heeft al brede steun verworven binnen de Europese wetenschappelijke gemeenschap. Het is het enige optische astronomieproject dat in het programma van het Europese Strategieforum voor Onderzoeksinfrastructuren is opgenomen. En het neemt ook een zeer prominente plaats in op de lijst met Europese sterrenkundige infrastructuren van ASTRONET.

Dit vlaggenschipproject zal zonder twijfel de status van het Europese wetenschappelijke, technologische en industriële profiel vergroten.