Meddelelse

Olivier Chesneau Prisen for 2015 gives til Julien Milli

29. april 2015

Olivier Chesneau Prisen for 2015 gives til Julien Milli som anerkendelse af hans imponerende resultater indenfor området højopløsnings og højkontrast billeder af svage skiver omkring klare stjerner.

Prisen er indstiftet af ESO og af Observatoire de la Côte d’Azur (OCA), og den gives til ære for afdøde Olivier Chesneau, som var en af de mest aktive og produktive medlemmer i gruppen af forskere, som arbejder med optisk interferometri. Julien Milli er den første, som modtager prisen

Priskomitteen var især imponeret af Juliens kombination af en dyb forståelse for forskellige adaptive optiske teknikker og hans evne til at bruge sin viden til at hente de bedste mulige videnskabelige resultater ud af instrumenterne NACO og SPHERE. Han er kendt vidt og bredt som ekspert i studiet af skivestrukturer, og hans arbejder er vigtige bidrag til den succes, som SPHERE-instrumentet har opnået. Det blev også bemærket, at han har en stor videnskabelig produktion og en bred base af samarbejdspartnere i dette udfordrende område.

Julien Milli færdiggjorde sin PhD afhandling ved Joseph Fourier University i Grenoble, Frankring i september 2014. Hans arbejder med at afbilde støvskiver med NACO og SPHERE på ESOs Very Large Telescope blev finansieret af en ESO-studiebevilling under ledelse af D. Mawet (ESO/Caltech, Pasadena, USA) og D. Mouillet (Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble, Frankrig). Nu er Julien ansat som postdoc fellow hos ESO, og han observerer regelmæssigt med SPHERE som fortsættelse af hans arbejde med dannelsen af planetsystemer og højopløsningsbilleder.

Olivier Chesneau (1972–2014) var en talentfuld forsker, som gik fuldt og helt ind for sit arbejdsfelt. Han stod for pionerarbejder indenfor long-baseline interferometri i synligt og infrarødt lys med det formål at studere skivedannelser omkring mange astrofysiske objekter, herunder tunge stjerner, planetariske tåger og novaer.

Hans vigtigste resultater omfatter studiet af områderne tæt ved Eta Carinae og andre tunge stjerner. Han opnåede den første direkte registrering af skiver i planetariske tåger, hvor der udsendes bipolære stråler af støv kort efter selve eksplosionen, og han har opdaget den største kendte gule hypergigantstjerne i Mælkevejen.

Pressemeddlelser fra ESO og fra CNRS-INSU har ofte viderebragt hans resultater. Olivier Chesneau fik i 2012 Michelson Prisen fra International Astronomical Union og Mount Wilson Institute for hans store bidrag til astrofysikken udført med long-baseline interferometri.

Julien Milli får Olivier Chesneau Prisen for 2015 ved den internationale konference Physics of Evolved Stars, som afholdes til ære for Olivier Chesneau 8.-12. juni 2015 i Nice i Frankrig

Kontakter

Ole J. Knudsen
ESON-Danmark
SAC Aarhus Universitet
tlf 8715 5597
e-mail eson-denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann15031

Billeder

Julien Milli, den første modtager af Olivier Chesneau Prisen
Julien Milli, den første modtager af Olivier Chesneau Prisen