Pressemeddelelse

Ambitiøst kortlægningsprojekt spotter stjernefødestuer

11. august 2010

Astronomer, der afsøger himlen som en del af ESO’s kortlægningsprojekt VISTA Magellanic Cloud Survey, har lavet et spektakulært billede af Taranteltågen i vores nabogalakse, den Store Magellanske Sky. Dette panoramabillede i nærinfrarødt lys fanger selve stjernetågen i stor detalje samt de rige omkringliggende områder af himlen. Billedet blev lavet i startfasen af en meget ambitiøs kortlægning af vores nabogalakser, de Magellanske Skyer, og deres omgivelser.

Lederen af kortlægningsholdet, Maria-Rosa Cioni (University of Hertfordshire, Storbritannien) forklarer: ”Dette billede viser et af de vigtigste stjernedannende områder i det lokale univers – det spektakulære stjernedannende område 30 Doradus, også kaldet Taranteltågen. I midten af området ligger en stor hob af stjerner kaldet RMC 136, hvor nogle af de tungeste kendte stjerner befinder sig.”

ESO’s VISTA-teleskop [1] er et nyt kortlægningsteleskop på Paranal-observatoriet i Chile (eso0949). VISTA er udstyret med et enormt kamera, der registrerer lys i den nærinfrarøde del af spektret. Det afslører et væld af detaljer om astronomiske objekter, der giver os indsigt i hvordan astronomiske fænomener virker. Nærinfrarødt lys har en længere bølgelængde end synligt lys, og derfor kan vi ikke se det direkte, men det kan passere gennem en stor del af det støv, der normalt ville blokere vores udsyn. Det gør det særligt nyttigt til at studere objekter, såsom unge stjerner, der stadig er indhyllede i de gas- og støvskyer, de er dannet af. En anden stærk egenskab ved VISTA er det store område af himlen som dets kamera kan fange i hvert billede.

Dette billede er det seneste fra projektet VISTA Magellanic Cloud Survey (VMC). Projektet vil afsøge et stort område – 184 kvadratgrader af himlen (svarende til næsten tusind gange fuldmånens areal), herunder vores nabogalakser den Store og Lille Magellanske Sky. Det endelige resultat vil blive et detaljeret studie af stjernedannelseshistorien og tredimensionelle geometri af det Magellanske system.

Chris Evans fra VMC-holdet tilføjer: ”VISTA-billeder gør det muligt for os at udvide vores studier ud over det inderste område af Taranteltågen til de utallige mindre stjernefødestuer i nærheden, som også huser en rig bestand af unge og tunge stjerner. Bevæbnet med de nye infrarøde billeder, vil vi være i stand til at undersøge pupperne, hvor de tunge stjerner stadig dannes i dag, mens vi også ser på deres samspil med ældre stjerner i området.”

Vidvinkelbilledet viser et væld af forskellige objekter. Det lyse område over midten er selve Taranteltågen med RMC 136 hoben af tunge stjerner i midten. Til venstre ses stjernehoben NGC 2100. Til højre ses den lille rest af supernovaen SN 1987A (eso1032). Under midten ses en række stjernedannende områder, herunder NGC 2080 – med tilnavnet ”Spørgelseshovedtågen” – og stjernehoben NGC 2083.

The VISTA Magellanic Cloud Survey er et af seks store kortlægningsprojekter af den sydlige himmel i nærinfrarødt lys, der vil tage det meste af VISTA’s tid i de første fem år.

Noter

[1] VISTA – the Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy – er det nyeste teleskop på ESO’s Paranal-observatorium i det nordlige Chile. VISTA er et kortlægningsteleskop, der arbejder ved nærinfrarøde bølgelængder og det er verdens største kortlægningsteleskop. Dets store spejl, store synsfelt og meget følsomme kamera vil give et helt nyt syn på den sydlige himmel.

Teleskopet er placeret på bjergtoppen ved siden af den, der huser ESO’s Very Large Telescope (VLT). Det har derfor de samme usædvanlige observationsbetingelser som VLT. VISTA har et hovedspejl på 4,1 meter i diameter. I fotografiske termer kan det opfattes som et 67-megapixel digitalkamera med en 13.000 mm f/3,25 spejllinse.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO's aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys, og VISTA, som er verdens største kortlægningsteleskop. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive "verdens største øje mod himlen".

Links

Kontakter

Maria-Rosa Cioni
University of Hertfordshire
UK
Tel: +44 1707 28 5189
E-mail: M.Cioni@herts.ac.uk

Richard Hook
ESO La Silla/Paranal & E-ELT Public Information Officer
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1033 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1033da
Navn:30 Doradus, Large Magellanic Cloud, LMC, Tarantula Nebula
Type:Local Universe : Nebula
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Billeder

VISTA kortlægning af Taranteltågen i Den store Magellanske Sky
VISTA kortlægning af Taranteltågen i Den store Magellanske Sky
Extracts from the VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula
Extracts from the VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula (annotated version)
VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula (annotated version)
tekst kun tilgængelig på engelsk
Infrared/visible comparison of the VISTA Tarantula Nebula image
Infrared/visible comparison of the VISTA Tarantula Nebula image
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Zooming in on the VISTA view of the Tarantula Nebula
Zooming in on the VISTA view of the Tarantula Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
Panning across the VISTA view of the Tarantula Nebula
Panning across the VISTA view of the Tarantula Nebula
tekst kun tilgængelig på engelsk
Infrared/visible cross-fade of the VISTA Tarantula Nebula image
Infrared/visible cross-fade of the VISTA Tarantula Nebula image
tekst kun tilgængelig på engelsk