eso1215da — Pressemeddelelse

ESO udvider sit hovedkvarter

4. april 2012

Det Europæiske Syd Observatorium (ESO) har engageret arkitekterne Auer+Weber til at designe en udvidelse af sit hovedkvarter i Garching bei München, Tyskland. Den nye innovativt designede kontorbygning vil hjælpe med at huse det stigende antal medarbejdere i Garching, og være vugge for den teknologiske innovation, der er nødvendigt for ESO’s ambitiøse projekter såsom European Exstemely Large Telescope. Med forventet afslutning af byggeriet ved udgangen af 2013, vil det udvidede ESO-hovedkvarter i høj grad bidrage til udviklingen af Garchings forskningscampus.

Over en periode på næsten 50 år har ESO’s faciliteter og videnskabelige arbejde i verdensklasse bragt Europa frem i forreste række indenfor astronomi på verdensplan. Dets vision, kombineret med omhyggelig planlægning og den nyeste teknologi, har frembragt Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys. ESO ser nu mod den næste generation af teleskoper og bygger sammen med sine internationale partnere Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der bliver det største og mest avancerede teleskop af sin art. Det næste ambitiøse projekt er at bygge European Extremely Large Telescope (E-ELT), der med sit 39,3 meter store spejl vil blive verdens største øje mod himlen.

I denne proces er ESO vokset til nu at omfatte 15 medlemslande og er blevet verdens mest produktive jordbaserede observatorium. Som en direkte konsekvens arbejder der nu 740 mennesker i hovedkvarteret i Garching bei München, Tyskland, og på de tre observatorier i Chile.

ESO’s nuværende hovedkvarter blev bygget i 1980 som erstatning for kontorer på CERN, hvor ESO kun havde 40 medarbejdere. I slutningen af 1980’erne blev der tilføjet en femte etage for at rumme det voksende antal medarbejdere, men efter to årtier viste denne plads sig også at være utilstrækkelig. ESO har måttet leje kontorlokaler på det nærtliggende Max-Planck Institut, for at kunne huse de næsten 500 ansatte, der nu arbejder i Garching. Det har også været nødvendigt at oprette midlertidige kontorer placeret direkte ved siden af hovedbygningen, for at lette samspillet mellem afdelingerne.

Med sine medarbejdere placeret i midlertidige kontorer og projektgrupper, der arbejder i forskellige områder på campus, var en udvidelse af ESO’s hovedbygning blevet nødvendig, og ESO Rådet besluttede at se på muligheder for at udvide kontorkapaciteten i hovedkvarteret. Flere planer blev foreslået som en del af en arkitektkonkurrence, og til sidst besluttede Rådet sig for forslaget fra Auer+Weber. Det var også dette firma, der designede den prisvindende Residencia på Paranal-observatoriet i Chile, som blev vist i James Bond filmen ”Quantum of Solace”. Som hovedansvarlig for planlægningen har Auer+Weber lavet det arkitektoniske design og den samlede konstruktionsplan til hovedentreprenøren Bam Deutschland AG, der bygger udvidelsen.

”Opførelsen af den nye bygning er en vigtig milepæl i ESO’s historie, da det vil gøre os i stand til at arbejde endnu mere effektivt mod vores vision om at opbygge og drive jordbaserede observationsfaciliteter i verdensklasse. Samtidig vil det give en stærk følelse af identitet, når alt vores personale i hovedkvarteret, arbejder på ét sted,” siger ESO’s generaldirektør, Tim de Zeeuw.

Designet af hovedkvarterets udvidelse er afstemt med den nuværende bygning ved at have de samme buede former. Udvidelsen vil bestå af en kontorbygning, en teknik-bygning og en overdækket bro, der vil forbinde de nye bygninger med det oprindelige hovedkvarter. Designet udnytter i høj grad naturlige lyskilder og har to indre gårde. Begge de nye bygninger er mærket ”grønne bygninger”.

Den nye kontor- og teknik-bygning vil have et bruttoareal på 18.700 kvadratmeter, hvilket er mere end en fordobling af arealet i ESO’s hovedkvarter.

Teknik-bygningen bliver en cylinder med en diameter, der næsten matcher størrelsen på E-ELT’s 39,3 meter spejl. Den er designet til at blive et omdrejningspunkt for videnskabelige og teknologiske gennembrud, og har potentiale til at fremme Bayerns rolle i at fostre højteknologisk industri. Det vil være det sted, hvor ESO’s mest avancerede instrumenter vil blive udviklet, bygget, samlet, testet og opgraderet. Med et bruttoareal på 2900 kvadratmeter, vil teknik-bygningen også blive hjemsted for et af verdens største edb-arkiver med astronomiske data.

Byggeriet startede i januar 2012 og forventes at være færdigt i slutningen af 2013.

Mere information

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Christoph Haupt
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6310
Email: chaupt@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
Email: lars@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1215 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1215da
Navn:ESO HQ Garching
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Facility
Facility:Other

Billeder

Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse af ESO hovedkvarter (om dagen)
Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse af ESO hovedkvarter (om dagen)
Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse ESO hovedkvarter (om natten)
Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse ESO hovedkvarter (om natten)
Udvidelsen af ESO’s hovedkvarter er i gang
Udvidelsen af ESO’s hovedkvarter er i gang
Plan over udvidelsen af ESO’s hovedkvarter
Plan over udvidelsen af ESO’s hovedkvarter
Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse af ESO hovedkvarter (set indefra)
Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse af ESO hovedkvarter (set indefra)
Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse af ESO hovedkvarter (aftenstemning)
Arkitektens gengivelse af den nye udvidelse af ESO hovedkvarter (aftenstemning)