ELT-konceptet

Artist impression of the ELTDet nuværende centrale koncept er et teleskop med et spejl på 39 meter i diameter, der kan se et område på himlen på størrelse med en tiendedel af fuldmånen. Det optiske design er i sig selv revolutionerende og er baseret på et nyskabende fem-spejls-system, der resulterer i en ekstraordinær god billedkvalitet. Hovedspejlet består af 798 segmenter, der hver er 1,4 meter brede, men kun 50 mm tykke. Det optiske design kræver et enormt sekundærspejl, der er 4 meter i diameter. Det alene er lige så stort som de største hovedspejle, der var til rådighed for omkring 20 år siden.

Adaptive spejle er indarbejdet i teleskopets optisk for at modvirke den udtværing af billederne, der skyldes atmosfærisk uro. Et af disse spejle er understøttet af mere end 6000 computerstyrede støtteben, der kan ændre spejlets form tusinde gange i sekundet.

Positionen på himlen kan ændres

Teleskopet vil have adskillige videnskabelige instrumenter. Det vil være muligt at skifte fra det ene instrument til et andet inden for minutter. Teleskopet og kuplen vil også være i stand til at ændre position på himlen og starte en ny observation på meget kort tid.

Evnen til at iagttage over et bredt spektrum af bølgelængder fra synligt til midt-infrarødt lys vil gøre det muligt for forskere at udnytte teleskopets størrelse i videst muligt omfang.