Tiedote

ESO on edelleen maailman tuotteliain Maan pinnalla toimiva observatorio

5. maaliskuuta 2015

ESO:n teleskooppien ja instrumenttien havaintoaineistoa käyttävien vertaisarvioitujen tieteellisten artikkelien lukumäärää kartoittanut tutkimus osoittaa, että ESO on edelleen maailman tuotteliain maanpäällinen observatorio. Viime vuonna tähtitieteilijät käyttivät ESO:n laitosten tuottamaa havaintoaineistoa 864 vertaisarvioidussa artikkelissa, mikä on yhtä paljon kuin ennätysvuonna 2012. Vuonna 2014 ESO:n havaintoaineistosta julkaistujen artikkelien määrä oli edelleen hieman suurempi kuin NASA:n ja ESA:n Hubble-avaruusteleskoopin vastaava luku.

Lähes 65% kaikista vuoden 2014 ESO:on liittyvistä artikkeleista käytti VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) tai VLT:n interferometrin havaintoja. Artikkelilukumäärältään kaikkein tuotteliaimmat VLT:n instrumenteista olivat UVES ja FORS2, joita seurasi VIMOS kolmannella sijalla. Tämän lisäksi myös GIRAFFE:n ja SINFONI:n aineiston käyttö lisääntyi.

Paranal:in VISTA-kartoitusteleskooppi (survey=kartoitus?) tuotti havaintoaineistoa vuoteen 2013 verrattuna lähes kaksinkertaista määrää artikkeleita varten. FEROS:in, SOFI:in ja WFI:in aineiston käyttö lisääntyi myös, mutta HARPS on edelleen La Silla:n tuotteliain instrumentti. La Silla tuotti havaintoaineistoa kaikenkaikkiaan yli 260 artikkeliin.

Eurooppalaisten käyttämän ALMA-havaintoajan (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) tuottamat artikkelit lisääntyivät huomattavasti ja vuoden 2014 lopussa niitä oli 104.

APEX-teleskooppiin (Atacama Pathfinder Experiment telescope) liittyvät ESO-julkaisut lisääntyivät hieman viime vuodesta ja yli puolet artikkeleista kirjoitettiin havainnoista, jotka tehtiin ESO:n havaintoaikaosuuden aikana. Chilen Atacaman alueella Chajnantorin ylätasangolla sijaitseva APEX on radiotähtitieteen Max Planck -instituutin, Onsalan avaruusobservatorion ja ESO:n yhteisprojekti, ja sitä hallinnoi ESO.

Näiden lukujen määrittämiseen käytettävät menetelmät vaihtelevat observatorioiden välillä, joten ne eivät aina ole tarkasti verrattavissa toisiinsa. Siitä huolimatta ESO on edelleen kirkkaasti edellä muita maanpäällisiä observatorioita ja myös hiukan edellä NASA:n ja ESA:n Hubble-avaruusteleskooppia. Näistä tuloksista näkyy ESO:n suuri panos tähtitieteen tutkimukseen. Julkaisutilastoista voidaan nähdä kuinka paljon tieteellistä työtä tehdään yksittäisten observatorioiden havaintoaineistoilla, mutta tilastot eivät kykene osoittamaan näiden laajempaa vaikutusta tieteenalaan.

ESO:n kirjasto on julkaissut nämä tiedot ESO:n vuosittaisessa julkaisutilastossa [1] ja ne on laskettu käyttäen ESO:n tietokantaa (ESO Telescope Bibliography, telbib), joka sisältää ESO:n havaintoaineistoa käyttävät vertaisarvioidut julkaisut [2]. ESO näkee paljon vaivaa löytääkseen kaikki tutkimusjulkaisut, jotka käyttävät ESO:n havaintoaineistoa ja siten tietokantaa telbib voi pitää kattavana.

Internetistä löytyy interaktiivisia kuvia osasta tilastoja, muun muassa koko telbib-tietokannan [3] julkaisuista sisältämät tiedot vuodesta 1996 lähtien. Kuvien avulla voi tutkia julkaisuhistoriaa eri näkökulmista, esimerkiksi ESO-instrumenttien havaintoaineistoa käyttävien tieteellisten artikkelien kehitystä ja arkistoidun havaintoaineiston käyttöä.

Lisähuomiot

[1] ESO:n julkaisutilastot (Basic ESO Publication Statistics)

[2] Tietoa ja pääsy telbib-tietokantaan

[3] Interaktiiviset telbib-tilastot

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Email: rareko@utu.fi

Uta Grothkopf
ESO Librarian
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6280
Email: uta.grothkopf@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann15014

Kuvat

Number of papers published using observational data from different observatories
Number of papers published using observational data from different observatories
Englanniksi
Number of papers published using observations from ESO facilities
Number of papers published using observations from ESO facilities
Englanniksi