Tiedote

Irlanti tunnustelee mahdollisuutta liittyä ESO:on

10. joulukuuta 2015

8. joulukuuta 2015 Irlannin pääministeri Enda Kenny ilmoitti neuvotteluista Irlannin mahdollisesta liittymisestä ESO:on tieteen ja teknologian viiden vuoden tutkimus ja kehitysstrategian Innovation 2020 julkistamisen yhteydessä.

Innovation 2020 on esitys Irlannin strategiasta, minkä avulla siitä tulee globaali innovaatioiden johtomaa vahvan kestävän talouden ja paremman yhteiskunnan lisäksi. Dokumentissa mainitaan Irlannin tavoitteena olevan: “selvittää Euroopan korkean energian fysiikan organisaation CERN:in jäsenyyden ehdot, sekä ESO:on liittymisen ehdot”.

Irlannin työ, yritys ja innovaatio osasto aloittaa keskustelut ESO:n kanssa ja selvittää millä ehdoilla maa voisi liittyä ESO:on. Vaikka nämä toimenpiteet eivät sitoutakaan hakemaan ESO jäsenyyttä, ne ovat tärkeä ensiaskel siihen suuntaan ja ESO odottaakin näiden keskusteluiden alkamista.

Paul Callanan College Corkin yliopistosta Irlannista selventää tämän askeleen merkittävyyttä:"Olemme mielissämme siitä, että strategia dokumentti pitää sisällään Irlannin mahdollisen ESO jäsenyyden neuvotteluiden aloittamisen. Uskon, että tämän päätöksen tarkoituksena on osaltaan huomioida ESO jäsenyyden tuoma potentiaali Irlannin teollisuudelle erityisesti miljardin euron E-ELT ohjelmassa. Se myös huomioi Irlannissa olevan laajan tähtitieteilijöiden yhteisön olemassaolon, mikä on valmiina hyödyntämään ESO jäsenyyden tieteellisiä mahdollisuuksia ja pääsemään maailman tehokkaimman observatorion käyttäjäksi."

Linkit

Yhteystiedot

Paul Callanan
University College Cork
Ireland
Email: paulc@ucc.ie

Laura Comendador
Head, Cabinet of the Director General
ESO
Garching bei München, Germany
Email: lcomenda@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann15094

Kuvat

Ireland to explore possibility of joining ESO
Ireland to explore possibility of joining ESO
Englanniksi