Tiedote

ALMA Sounds eli interaktiivinen projekti yhteisen kosmisen kielen etsimiseksi

17. kesäkuuta 2016

ALMA Sounds on projekti, missä etsitään yhteistä kieltä artistien ja tähtitieteilijöiden välille. Projekti on julkaissut oman interaktiivisen verkkosivun.

Vuoden 2015 loppupuolella "Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA)"-teleskooppi ja Chilen yliopiston tähtitieteen laitos yhdessä Sónar+D:n ja "Chilena de Video"-yhtiön kanssa kutsuivat muusikoita ja artisteja työskentelemään maailman tehokkaimman radioteleskoopin avulla tehtyjen äänien kanssa.

“ALMA:n äänikirjasto koostuu lyömäsoitinäänistä, mitkä on tuotettu Orionin sumun sähkömagneettisen spektrin äänimaisemasta”: tähtitieteilijä Antonio Hales kertoo. “Orionin sumun molekyylien emissioviivat muutettiin nuoteiksi, jolloin 'taivaan soinnut' muutettiin tavallisiksi ääniksi. Nimensä mukaisesti äänikirjasto on digitaalinen kokoelma ääniä musiikkiyhteisön käyttöön.”

"ALMA Sounds"-projekti on myös mukana innovaatio ja teknologia näyttelyssä, mikä on rinnakkainen tapahtuma Sónar+D-festivaalin kanssa Espanjassa Fira de Montjuicssa Barcelonassa 6-18 kesäkuuta 2016. Projekti esittelee digitaalisia instrumentteja, joissa on mukana MIDI-kytkentä, minkä avulla yleisö voi olla suoraan vuorovaikutuksessa ALMA Sounds kosmisen äänikirjaston kanssa samaan aikaan, kun kuvia ja videoita projisoidaan suurille näytöille. Chileläinen kollektiivinen Trimex esittelee myös taiteellisen representaation Aurinkokunnan planeetoista.

Perjantaina 17. kesäkuuta kello 16:30 CEST projektin kuraattori Enrique Rivera pitää aiheesta pyöreän pöydän keskustelun, missä mukana on ALMA:n tähtitieteilijä Antonio Hales, sekä Mónica Bello, ketä on vastuussa tieteen ja taiteen välisistä suhteista CERN:issä. Keskustelussa käsitellään useita eri aiheita, kuten olemassaolevia kannustimia, joilla taiteilijat saadaan työskentelemään tieteen aiheiden parissa ja miten vuorovaikutus taiteen ja tieteen tekijöiden välillä muuttuu, kun he tutustuvat toisiinsa paremmin.

Lisätietoja

Aloite "ALMA Sounds"-projektille sai alkunsa SonarSound Santiago festivaalien aikana, mikä järjestettiin Santiago:n edesmenneellä Los Cerrillos lentokentällä 5.12.2015. Tapahtuman jälkeen muusikot jatkoivat verkossa olevan ALMA Sounds-alustan käyttämistä, millä on nyt yli 3200 rekisteröitynyttä käyttäjää. He ovat käyttäneet näitä ääniä omien melodioiden tuottamisessa, joista monia löytyy samaiselta verkkosivulta. Tämän lisäksi DJ Luciano on äskettäin julkaissut vinyylilevyn, missä on käytetty näitä kappaleita.

ALMA on kansainvälinen tähtitieteen tutkimuslaitos, mikä toimii ESO:n, "U.S. National Science Foundation (NSF)"-säätiön ja Japanin "National Institutes of Natural Sciences (NINS)"-verkoston kanssa yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16035

Kuvat

ALMA Sounds: bringing together artists and astronomers to create a common language
ALMA Sounds: bringing together artists and astronomers to create a common language
Englanniksi
ALMA’s dishes huddle together in the desolate landscape of Chile’s Atacama Desert
ALMA’s dishes huddle together in the desolate landscape of Chile’s Atacama Desert
Englanniksi

Videot

ALMA Sounds
ALMA Sounds
Englanniksi