Tiedote

FIDEOKSEN ensimmäiset havainnot

Chileläinen FIDEOS-instrumentti aloittaa toimintansa Chilen ESO:n 1-metrin teleskoopilla

7. heinäkuuta 2016

Uusi FIDEOS-instrumentti (Fiber Dual Echelle Optical Spectrograph) on tehnyt ensimmäiset havaintonsa, eli niin sanotut "first light"-havainnot, mistä on saatu tieteellistä dataa varmistaen laitteen toimivuuden. FIDEOS toimii ESO:n 1-metrin teleskoopissa La Silla:ssa Chilessä ja se on vuonna 1966 alueelle sijoitettu ensimmäinen teleskooppi. Se on yksi teleskoopeista, joita ESO ei enää suoranaisesti hallinnoi, vaan sen operoinnista vastaa Universidad Católica del Norte (UCN) ja sen on kunnostanut Centro de Astro Ingeniería de la Universidad Católica de Chile (AIUC).

FIDEOKSEN on suunnitellut ja koonnut ryhmä AIUC:sta ja se on korkean resoluution spektrografi, mikä on optimoitu tähtien radiaalinopeuksien hyvin tarkkaan mittaamiseen, minkä avulla eksoplaneettojen kandidaatteja voidaan identifioida. Tähteä kiertävä eksoplaneetta saa tähden heilumaan keskinäisen vetovoiman vaikutuksesta sen kiertäessä tähden ympärillä. Radiaalinopeuksien erittäin tarkka havainnoiminen voi siten paljastaa mahdollisen eksoplaneetan olemassaolon. FIDEOS käyttää pääasiassa tätä menetelmää eksoplaneettojen metsästyksessä saavuttaen erinomaisen vakauden ja erittäin tarkkojen mittausten tekemisen.

Tämä on merkittävä laite myös siinä mielessä, että se ensimmäinen instrumentti kansainvälisellä observatoriolla, kuten La Sillassa, minkä Chileläinen instituutti on kokonaisuudessaan tehnyt. Projektia on rahoittanut FONDEF (Fondo de Fomento al Desarrollo Científico y Tecnológico) CONICYT:stä (Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica).

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16046

Kuvat

ESO 1-metre telescope
ESO 1-metre telescope
Englanniksi
The FIDEOS instrument
The FIDEOS instrument
Englanniksi