Tiedote

ESO:n tutkija voitti vuoden 2017 Tycho Brahe palkinnon

6. huhtikuuta 2017

ESO on ilahtunut voidessaan kertoa, että tämän vuoden Tycho Brahe palkinnon on voittanut  Bernard Delabre, ketä on yksi ESO:n instrumentointi tutkijoista. Palkinto myönnettiin “tunnustuksena Euroopan mittalaitteiden kehityksestä tai käyttämisestä tai merkittävistä tällaisten laitteiden avulla saaduista löydöistä”.

Bernard Delabre on optinen insinööri, ketä on ollut mukana suunnittelemassa lähes jokaista ESO:n rakentaman instrumentin optiikkaa viimeisten 35 vuoden aikana. Näihin kuuluvat HARPS La Sillassa, sekä UVES, MUSE, ERIS, HAWK-I, ja CUBES VLT-kaukoputkella. Hän on ollut optiikan pääinsinöörinä lukuisissa teleskoopeissa mukaan lukien "Extremely Large Telescope"-kaukoputken, mihin hän keksi kauniin viiden peilin ratkaisun.

Delabreelle tämä arvokas palkinto myönnettiin tunnustuksena hänen johtavalle roolilleen tähtitieteen kameroiden ja spektrografien suunnittelussa viimeisten 40 vuoden aikana. Hänen ESO uransa aikana hän on ollut esimerkillisesti työskentelemässä teknologisen kehityksen eturintamassa, sekä hän on tehnyt merkittäviä panostuksia maanpääliseen optisen- ja infrapuna-alueen tähtitieteeseen, mistä on hyötynyt koko tähtitieteen yhteisö Euroopassa ja yleisesti koko maailmassa.

Palkinto ojennetaan Bernard Delabreelle "European Week of Astronomy and Space Science (EWASS)"-konferenssissa Prahassa 27. kesäkuuta.

Linkit

Yhteystiedot

Peter Grimley
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6383
S-posti: pgrimley@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17018

Kuvat

Bernard Delabre
Bernard Delabre
Englanniksi