ESO:n R Aquarii –viikko: tutkimassa alituisesti muuttuvaa R Aquarii-tähteä

VLT view of binary system R Aquarii from 2012
R Aquarii as seen in 1997
Vedä vihreästä kahvasta nähdäksesi kuvat

Oikeudet

R Aquarii -järjestelmä on symbioottinen kaksoistähti, jota ympäröi laaja, dynaaminen sumu. Tällaiset kaksoistähdet sisältävät kaksi tähteä – valkoisen kääpiön ja punaisen jättiläisen joilla on eriarvoinen ja monimutkainen suhde. Tähtikannibalismin huolta herättävässä aktissa valkoinen kääpiötähti repii ainetta suuremmasta kumppanistaan. Silloin tällöin piinattu punainen jättiläinen ja epästabiili valkoinen kääpiö sylkevät ainetta outoina purskahduksina, silmukoina ja vanoina, jotka muodostavat kuvissa näkyvät erikoiset muodot.

 

Tässä epätavallisessa vertailukuvassa harvinainen tapaus dynaamisesta kehityksestä kuvattuna maan päältä käsin havaitsevilla teleskoopeilla – näemme, millainen ero voi 15 vuodessa syntyä. Se on vain silmänräpäys kosmisissa aikaskaaloissa, mutta antaa meille mahtavan tilaisuuden havaita todella dynaamista systeemiä sen muuttaessa muotoaan taivaallamme.

 

Nämä kuvat eivät näytä pelkästään R Aquariin vaan myös havaintokapasiteettimme kehityksen. Aikaisemman näkymän nappasi 2.5 metrin NOT-teleskooppi (Nordic Optical Telescope) La Palman saarella Espanjassa. Toisaalta, vuoden 2012 kuva on otettu ESO:n 8 metrin VLT-teleskoopilla (Very Large Telescope) ja paljastaa paljon hienompia yksityiskohtia tästä kiehtovasta, symbioottisesta tähdestä.

 

Tämä vertailukuva on ensimmäinen osa ESO:n R Aquarii -viikosta, jonka aikana tutkimme tätä mielenkiintoista kohdetta ja sen kehitystä. Paljastamme R Aquariin dramaattisen ja jatkuvasti muuttuvan luonteen näyttäen miten se on kehittynyt ja laajentunut havaintovuosien aikana.

 

Tässä vertaillut kuvat on myös koostettu kauniiksi intervallikuvavideoksi, jonka voit nähdä täällä.

 

Kuvavertailusta

Tunnistus:potw1850a
Julkaisupäivä:10. joulukuuta 2018 6:00

Kuvat

VLT:n näkymä vuodelta 2012 kaksoistähtijärjestelmään R Aquarii
VLT:n näkymä vuodelta 2012 kaksoistähtijärjestelmään R Aquarii
R Aquarii nähtynä vuonna 1997
R Aquarii nähtynä vuonna 1997