Lehdistötiedote

Kunnianhimoinen kartoitus paljastaa tähtien synnytyslaitoksen

11. elokuuta 2010

Taivasta kartoittaneet tähtitieteilijät ovat ottaneet mahtavan kuvan Tarantula-tähtisumusta naapurigalaksissamme, isossa Magellanin pilvessä. Kuva otettiin osana ESOn VISTA kaukoputken Magellanin pilvien kartoitusta. Tämä panoraaminen lähi-infrapuna-alueen aallonpituudella otettu kuva näyttää erittäin tarkasti itse tähtisumun sekä sitä ympäröivää kiehtovaa tähtitaivasta. Kuva otettiin hyvin kunniahimoisen projektin alussa, jonka tarkoituksena on kartoittaa naapurigalaksejamme, Magellanin pilviä ja niitten ympäristöä.

Kuva näyttää yhden tärkeimmistä tähtien syntyalueista lähi-universumissa – upean 30 Doradus tähtienmuodostusalueen, jota kutsutaan myös Tarantula-sumuksi”, kertoo kartoitusryhmän päätutkija Maria Rosa Cioni (University of Hertfordshire, UK). ”Sen ytimessä on laaja tähtijoukko nimeltä RMC 136, josta löytyy massiivisimpia tunnettuja tähtiä”.

ESOn VISTA on uusi kartoituskaukoputki Paranalin observatoriossa, Chilessä (eso0949). VISTA on varustettu valtavalla kameralla, joka havaitsee valoa spektrin lähi-infrapuna aallonpituuksilla, ja paljastaa runsaasti yksityiskohtia havainnoiduista alueista. Havainnot siis auttavat tähtitieteellisten ilmiöiden ymmärtämisessä. Lähi-infrapunavalolla on pitempi aallonpituus kuin näkyvällä valolla, ja siksi sitä ei voi itse suoraan nähdä. Infrapunavalo kuitenkin kulkee helpommin pölyn läpi, joka näkyvässä valossa kätkee tähtisumun keskustan. Tästä syystä infrapunavalo on erityisen hyödyllinen aallonpituus esimerkiksi nuorten tähtien tutkimiseen, sillä ne ovat edelleen kaasun ja pölyn peitossa, joista ne muodostuivat. Toinen VISTAn vahva puoli on sen kameran laaja kuvakenttä, joka mahdollistaa suuren taivaan alueen kuvaamisen yhdellä kerralla.

Kuva on uusin tulos VISTAn Magellanin pilven kartoituksesta (VISTA Magellanic Cloud Survey – VMC). Projekti kartoittaa laajan alueen taivaasta – 184 neliöastetta - melkein tuhat kertaa laajempi alue kuin täyden kuun näennäinen pinta-ala. Kartoitettuun alueeseen kuuluvat myös naapurigalaksimme, iso ja pieni Magellanin pilvi. Lopputulos tulee olemaan tarkka tutkimus tähtienmuodostushistoriasta, ja Magellanisen systeemin kolmiulotteinen geometria.

Chris Evans VMC-ryhmästä täydentää: ”VISTAn kuvat mahdollistavat tutkimuksiemme laajentamisen Tarentula-sumun keskustan läheisyydessä oleviin pienempiin tähtien syntymäalueisiin. Alueet sisältävät myös rikkaan populaation nuoria ja raskaita tähtiä. Näillä uusilla hienoilla infrapunakuvilla voimme tutkia parhaillaan muodostuvia massiivisia tähtiä ja niitä suojaavaa ympäristöä. Samanaikaisesti voimme myös katsoa niitten vuorovaikutusta vanhempien tähtien kanssa laajemmalla alueella.

Esitetty laajakulmakuva näyttää monta eri esinettä. Kirkas alue keskiosan yläpuolella on Tarantula-sumu, jonka ytimessä on RMC 136 massiivisten tähtien joukko. Sen vasemmalla puolella on NGC 2100 tähtijoukko. Oikealla näkyvät pienikokoiset jäännökset supernovasta SN1987A (eso1032). Keskiosan alapuolella on sarja tähtienmuodostusalueita, nimeltään NGC2080 – lempinimeltään ”haamupää-sumu” (”Ghost Head Nebula”), sekä NGC 2083 tähtijoukko.

VISTAn Magellanin pilvien kartoitus on yksi kuudesta valtavasta eteläisen taivaanpuoliskon infrapuna-alueen kartoituksista. Nämä haukkaavat suurimman osan VISTAn kuudesta ensimmäisestä käyttövuodesta.

Lisähuomiot

VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) on ESOn Pohjois-Chilen Paranal-observatorion uusin täydennys. VISTA on kartoituskaukoputki, joka havainnoi infrapuna-aallonpituuksia. Se on maailman suurin kartoituskaukoputki. Sen suuri peili, suuri kuvakenttä ja erittäin herkät detektorit tulevat paljastamaan täysin uudenlaiset näkymät eteläisestä taivaasta.

Kaukoputki sijaitsee vuoren huipulla aivan ESO:n Very Large Telescope VLT:n vieressä, ja jakaa sen kanssa samat erinomaiset havainnointiolosuhteet. Vistan pääpeilin halkaisija on 4.1m. Valokuvaustermeissä sitä voitaisiin verrata 67 miljoonan megapikselin digikameraan, jossa olisi 13 000 millimetrin f/3.25 peiliobjektiivi.

Yhteystiedot

Maria-Rosa Cioni
University of Hertfordshire
UK
Puh.: +44 1707 28 5189
Sähköposti: M.Cioni@herts.ac.uk

Richard Hook
ESO La Silla/Paranal & E-ELT Public Information Officer
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1033.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1033fi
Nimi:30 Doradus, Large Magellanic Cloud, LMC, Tarantula Nebula
Tyyppi:Local Universe : Nebula
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Kuvat

VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula*
VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula*
Englanniksi
Extracts from the VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula
Extracts from the VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula
Englanniksi
VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula (annotated version)
VISTA Magellanic Cloud Survey view of the Tarantula Nebula (annotated version)
Englanniksi
Infrared/visible comparison of the VISTA Tarantula Nebula image
Infrared/visible comparison of the VISTA Tarantula Nebula image
Englanniksi

Videot

Zooming in on the VISTA view of the Tarantula Nebula
Zooming in on the VISTA view of the Tarantula Nebula
Englanniksi
Panning across the VISTA view of the Tarantula Nebula
Panning across the VISTA view of the Tarantula Nebula
Englanniksi
Infrared/visible cross-fade of the VISTA Tarantula Nebula image
Infrared/visible cross-fade of the VISTA Tarantula Nebula image
Englanniksi