eso1149fi — Organisaatiotiedote

Belgian kruununprinssi Philippe johtaa teollisuusvaltuuskunnan vierailua ESO:n toimipisteissä Chilessä

8. joulukuuta 2011

Belgian tuleva kuningas vieraili ESO:n Paranalin observatoriolla seurassaan liike-elämän valtuuskunta, joka kartoitti eurooppalaisen teollisuuden osallistumismahdollisuuksia ESO:n tulevassa E-ELT -teleskooppiprojektissa.

Hänen kuninkaallinen korkeutensa, Belgian kruununprinssi Philippe, Brabantin herttua aloitti vierailunsa ESO:n toimipisteisiin Chilessä maanantaina 5. joulukuuta 2011. Hän osallistui teollisuuspäivään ESO:n Vitacuran toimistolla Santiagossa, Chilessä. Tapahtuma korosti monia eurooppalaisille yrityksille avoimia mahdollisuuksia ESO:n E-ELT -hankkeessa, josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä” 40-metrin kokoluokan pääpeilillään.

"E-ELT tarjoaa korvaamattomia mahdollisuuksia ESO:n jäsenmaiden yrityksille samoin kuin organisaatioille. Lajinsa suurimpana teleskooppina siitä tulee mahtava tulevan tutkimuksen suunnannäyttäjä," julisti professori Massimo Tarenghi, ESO:n edustaja Chilessä.

Yhtenä ESO:n perustajajäsenenä Belgia on jo tehnyt merkittävän panoksen organisaatiolle. Esimerkiksi neljä Paranalin observatorion aputeleskooppia rakensi belgialainen yritys AMOS (Liège). Kaksi tärkeää E-ELT:n suunnitteluvaiheeseen liittyvää sopimusta on jo myönnetty belgialaisille yrityksille.

Belgian tähtitieteellinen yhteisö on myös käyttänyt laajalti ESO:n laitteita. Hiljattain belgialainen TRAPPIST-teleskooppi ESO:n La Sillan observatoriolla teki merkittävän löydön liittyen kääpiöplaneetta Erisiin (eso1142).

Keskiviikkona 7. joulukuuta delegaatio lensi Santiagosta Atacaman aavikolle, joka on yksi maailman kuivimmista paikoista ja ESO:n Paranalin observatorion sijaintipaikka. Hänen kuninkaallinen korkeutensa vietiin observatoriokierrokselle, jolla professori Massimo Tarenghi ja tohtori Michael Sterzik selittivät teleskooppien käyttöä ja tarkoitusta. Teleskooppikupujen auettua auringon laskiessa delegaatio ohjattiin yhteen kontrollihuoneista, jossa se todisti par'aikaa Paranalilla käynnissä olevaa tieteellistä työtä.

Kruununprinssi Philippen seurassa matkustivat ministeri Marcourt, Vallonian hallituksen varapresidentti sekä talouden, pienten ja keskisuurten yritysten, ulkomaankaupan ja uusien teknologioiden ministeri, pääministeri Jos Chabert ja Dirk Van Eeckhout, Belgian suurlähettiläs Chilessä, sekä suuri liike-elämän delegaatio, mukaanlukien AMOS:in, SEPTENTRIO:n, ENE:n, XENIC:in ja Liègen yliopiston edustajia.

Lisätietoa

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3143
Sähköposti: mtarengh@eso.org

Patrick Geeraert
ESO Head of Administration
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6873
Matkapuhelin: +49 176 1300 6504
Sähköposti: pgeeraer@eso.org

Gonzalo Argandoña
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3258
Matkapuhelin: +56 9 9 829 4202
Sähköposti: gargando@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1149.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1149fi
Nimi:Paranal, Santiago, Site visit, Very Large Telescope
Tyyppi:Unspecified : People : Other/General
Facility:Very Large Telescope

Kuvat

Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Englanniksi
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Englanniksi
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Englanniksi
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
Englanniksi