Lehdistötiedote

Kuva Kölin sumusta juhlistaa VST-teleskoopin avajaisia

6. joulukuuta 2012

ESO:n Paranalin observatorion VST-teleskooppi on taltioinut näyttävän, uuden kuvan tähtiä muodostavasta Kölin sumusta. Kuva julkaistiin tänään teleskoopin avajaisjuhlallisuuksissa Napolissa. Kuvaa ottamassa oli Chilen presidentti, Sebastián Piñera, tämän vieraillessa observatoriolla 5. kesäkuuta 2012.

ESO:n Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion uusin teleskooppi — VST-teleskooppi (VLT Survey Telescope) — vihittiin käyttöön tänään Italian kansallisen astrofysiikan instituutin (INAF) Capodimonten observatoriolla Napolissa, Italiassa. Seremoniaan osallistui Napolin kaupunginjohtaja Luigi De Magistris, INAF:in pääjohtaja Giovanni Bignami, ESO:n edustajat  Bruno Leibundgut ja Roberto Tamai sekä teleskoopin päätukija, Massimo Capaccioli Napolin Federico II -yliopistosta ja INAF:ista.

VST on huippuluokan 2.6-metrin teleskooppi, jossa on valtava 268 megapikselin OmegaCAM-kamera. Se on suunniteltu kartoittamaan taivasta sekä nopeasti että erittäin korkealla kuvanlaadulla. VST on ESO:n ja INAF:in yhteishanke ja OmegaCAM:in on toimittanut OmegaCam-konsortio [1]. Tämä uusi teleskooppi on maailman suurin teleskooppi, joka on omistettu yksinomaan taivaan kartoittamiseen näkyvillä aallonpituuksilla (eso1119). Avajaisia juhlisti uudella teleskoopilla otettu dramaattinen kuva Kölin sumusta.

Tämä tähtienmuodostusalue on yksi huomattavimmista ja useimmiten kuvatuista kohteista eteläisellä taivaalla. Se on ollut monien aikaisempien ESO:n teleskoopeilla otettujen kuvien kohteena (eso1208, eso1145, eso1031, eso0905). Hohtava kaasupilvi on kuitenkin suunnaton ja useimmille suurille teleskoopeille tuottaa vaikeuksia havaita sitä muuten kuin pikkuruinen alue kerrallaan. Tämä tekee siitä ihanteellisen kohteen VST-teleskoopille ja sen suurelle kameralle, OmegaCAM:ille. VST-teleskooppi tuottaa hyvin tarkkoja kuvia korkealaatuisen optiikkansa ja erinomaisen sijaintinsa ansiosta. Koska se suunniteltiin taivaan kartoittamiseen, sillä on myös hyvin laaja näkökenttä, johon mahtuu lähes koko Kölin sumu kerralla.

Tämä kohde oli luonnollinen kohde, kun Chilen presidentti, Sebastián Piñera, puolisonsa, Cecilia Morelin kanssa oli Paranalin observatoriolla arvovieraana 5. kesäkuuta 2012 (eso1223) ja osallistui havaintojen tekemiseen VST-teleskoopilla. Kuva, jota presidentti auttoi ottamaan, on nyt yhdistetty muiden, tuoreiden Kölin sumusta VST-teleskoopilla otettujen kuvien kanssa ja näin on saatu yksi yksityiskohtaisimmista ja värikkäimmistä milloinkaan tästä kohteesta otetuista kuvista.

Kölin sumu on valtava tähtien lastentarha join 7500 valovuoden etäisyydellä Maapallosta Kölin tähdistössä (Carina) [2]. Tämä hohtavan kaasun ja tomun pilvi on yksi Maata lähimmistä tähtienmuodostusalueista ja sisältää useita kirkkaimmista ja massiivisimmista tunnetuista tähdistä. Kölin sumu on täydellinen laboratorio tähtien rajuja syntymiä ja varhaista elämää tutkiville tähtitieteilijöille.

Kuvan silmiinpistävä punainen väri on lähtöisin kaasusumun vetykaasusta, joka hohtaa useiden nuorten ja kuumien tähtien raa'an ultraviolettisäteilyn johdosta [3]. Muista kaasussa olevista alkuaineista lähtöisin olevat muut värit ovat myös näkyvillä, samoin kuin monet tomupilvet. Juuri kuvan keskustan yläpuolella on kiras tähti Eta Carinae (eso0817). Tämä valtava ja erittäin epävakaa tähti kirkastui dramaattisesti 1800-luvulla ja on hyvä kandidaatti tulevaksi supernovaksi.

Lisähuomiot

[1] VST-hanke on yhteishanke INAF:in (Osservatorio Astronomico di Capodimonte, Napoli, Italia) ja ESO:n välillä INAF suunnitteli ja rakensi teleskoopin yhteistyössä Italian johtavien teollisuusyritysten kanssa ja ESO oli vastuussa tähtitornista ja sijaintipaikan infrastruktuurista. VST-teleskoopin OmegaCAM-kameran suunnitteli ja rakensi konsortio, johon kuuluu tutkimuslaitoksia Alankomaissa, Saksassa ja Italiassa sekä ESO merkittävällä panoksella. Uutta tutkimuslaitosta hallinoi ESO, joka myös arkistoi ja levittää teleskoopin havaintoaineistoa. Katso lisätietoja tiedotteesta eso1119.

[2] Köli on Iasonin ja argonauttien myyttisen Argo-laivan köli.

[3] Vedyn säteilyä havaitsevan erityisen suotimen antoi ystävällisesti käyttöön VPHAS+ -konsortio.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Massimo Capaccioli
University of Naples Federico II and INAF-Capodimonte Astronomical Observatory
Naples, Italy
Puh.: +39 081 557 5601
Matkapuhelin: +39 335 677 6940
Sähköposti: capaccioli@na.infn.it

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1250.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1250fi
Nimi:Carina Nebula
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Kuvat

Kölin sumu VST-teleskoopin kuvaamana
Kölin sumu VST-teleskoopin kuvaamana
VST-teleskoopin avajaisjuhlallisuudet
VST-teleskoopin avajaisjuhlallisuudet
Chilen presidentti Sebastián Piñera Paranalin kontrollihuoneessa.
Chilen presidentti Sebastián Piñera Paranalin kontrollihuoneessa.
Kölin sumu Kölin tähdistössä (Carina)
Kölin sumu Kölin tähdistössä (Carina)
Digitized Sky Survey -kartoituksen kuva Eta Carinae -sumusta
Digitized Sky Survey -kartoituksen kuva Eta Carinae -sumusta

Videot

Zoomaten Kölin sumuun
Zoomaten Kölin sumuun
Panoroiden Kölin sumua esittävän VST-teleskoopin kuvan halki
Panoroiden Kölin sumua esittävän VST-teleskoopin kuvan halki
The Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope (8k fulldome)
The Carina Nebula imaged by the VLT Survey Telescope (8k fulldome)
Englanniksi