Együttműködések az ESO-val

Tudományos együttműködések

Az ESO-nak kiterjedt programja van pályakezdők (fiatal, PhD fokozattal rendelkező csillagászok) valamint egyetemi (MSc) hallgatók számára, amivel hozzájárul az európai tudósok mobilitásához. A tagállamok és más országok tapasztalt szakemberei időszakosan vendégkutatóként dolgoznak az ESO intézményeiben. Ezen felül az ESO jelentős nemzetközi konferenciákat szervez az élvonalbeli csillagászati kutatások és kapcsolódó technológia területén, valamint logisztikai támogatást biztosít az Astronomy & Astrophysics című nemzetközi folyóirat számára.

Együttműködés az iparral

Annak érdekében, hogy a felhasználóinak egyre jobb csillagászati távcsöveket és műszereket tudjon nyújtani, az ESO a legfejlettebb csúcstechnológiával foglalkozó európai cégekkel dolgozik szoros együttműködésben. Az európai ipar így kulcsfontosságú szerepet játszik az ESO-projektek megvalósításában. A tagállamokban és Chilében lévő kereskedelmi partnerek aktív és lelkes részvétele nélkül az ESO projektek nem jöhetnének létre. További információ ezekről az Ipari kapcsolatok részben található.

Az ESO és az Európai Unió

Az ESO az európai földi csillagászat legfőbb szervezete. Az 1962-es alapítása óta a kutatási infrastruktúra projektek fő fejlesztője és működtetője lett, de az ESO-megállapodással összhangban jelentős szerepet játszik európai együttműködések előmozdításában és megszervezésében a csillagászat terén általánosságban. Ezáltal az ESO kész arra, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon az Európai Kutatási Térség (European Research Area) megvalósulásához, amely az Európai Unió kezdeményezése az Európai K+F megsegítésére, és támogatja Európa törekvéseit, hogy érvényre juttassák az ún. Lisszaboni Szerződést. Az ESO és az Európai Unió együttműködése magába foglalja a következőket:

  • közvetlen kapcsolattartás a keretprogramok révén;
  • részvétel az EU-s finanszírozású hálózatokban, mint az OPTICON és az ASTRONET;
  • az EIROforum tagság keretei között végrehajtott tevékenységek.

Míg némely tevékenység a K+F-hez kapcsolódik, és gyakran kötődik speciális ESO-projektekhez, más tevékenységek inkább a közönséggel való kapcsolatra és az oktatásra vonatkoznak.

Az ESO és az ESA

2015-ben az ESO és az ESA együttműködési megállapodást írt alá az ESO chilei központjában, Santiagoban. Az ESO, a világ fejlett földi csillagászati központja, valamint az ESA, Európa vezető űrkutatási és űrtechnológiai központja érdekei jelentős mértékben egybeesnek. A megállapodást keretet ad a későbbi szoros együttműködésnek, és információcserének számos területen, mint például a tudományos kutatás és a technológia. 
További információ a http://www.eso.org/public/announcements/ann15064/ linken érhető el.

Az ESO és a CERN

Az ESO és a CERN (Nukleáris Kutatások Európai Szervezete) 2015-ben együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja, hogy keretet adjon a későbbi szoros együttműködésnek és információcserének. A megállapodás számos területet érint, beleértve a tudományos kutatást, a technológiát, az oktatást és ismeretterjeszétst is. 
További információ a http://www.eso.org/public/announcements/ann15098/ oldalon érhető el.

Nemzetközi együttműködések

Az ESO 2008 óta megfigyelő a Világűr Békés Célú Felhasználásával foglalkozó ENSZ-bizottságban (UN-COPUOS). Az ESO az egyetlen földi obszervatórium, amely része a Földet potenciálisan veszélyeztető égitestekkel (NEO-k) foglalkozó műveleti csoportnak. Ezért tehát fontos küldetése, hogy a megfelelő távcsőidő-igénylő pályázatoknak lehetővé tegye, hogy nagy távcsöveket igénylő, potenciálisan veszélyes objektumokat mérhessék.