Bejelentések

Brazília és az ESO kapcsolata

2018. március 12.

 

Az ESO Tanácsa a 2018. március 7-i ülésén mindkét fél, valamint a hozzájuk kötődő csillagász közösségek számára kedvező módon tisztázta a szervezet Brazíliához fűződő viszonyát.

 

Brazília csatlakozási kérelmét még 2010 december 21-én fogadta el az ESO Tanács ellenszavazat nélkül. Az ország támogatására egy sor átmeneti megállapodás is született a szerződés ratifikációjáig tartó időszakra. Ezek többek közt részvételi lehetőséget teremtettek a brazil ipar számára az ESO tenderein való részvételre – amennyiben a szerződéskötésre a teljes jogú csatlakozás után kerül sor. A brazil kutatóintézetekben dolgozó csillagászok számára pedig a többi ESO tagország kutatóival azonos műszeridő pályázati lehetőséget biztosítottak az ESO távcsöveire.

 

A csatlakozási szerződést 2015. május 14-én Brazília Nemzeti Kongresszusa elfogadta, ám a csatlakozási folyamat mégsem zárult le.

 

Az ESO Tanács tudomásul veszi, hogy a csatlakozási szerződés ratifikációjának kicsi a valószínűsége a közeli jövőben, így a csatlakozási folyamatot felfüggeszti mindaddig, amíg Brazília újra eleget tud majd tenni a csatlakozási szerződésben foglalt kötelezettségeinek. A megállapodás újratárgyalása is lehetséges. A tagországok egyhangú egyetértésével az ESO továbbra is nyitott Brazília csatlakozására. Az átmeneti szerződéseket 2018. április 1-től azonban az ESO felfüggeszti.

 

Az ESO és Brazília közötti nemzetközi egyezmény értelmében a csatlakozási megállapodás érvényben marad. A jelenleg is futó ESO programokat és a brazil részvétellel működő konzorciális projekteket a döntés nem érinti. A döntés értelmében az ESO intézményi arculatában is várhatóak kisebb változások. Az ESO Tanács leszögezte, hogy Brazíliára továbbra is fontos lehetséges partnerként tekint, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben a tagországai között üdvözölheti majd Brazíliát.

About the Announcement

Id:ann18015

Képek

Brazília és az ESO kapcsolata
Brazília és az ESO kapcsolata