Bejelentések

ESOCast 165: Lendíts karriereden az ESO ösztöndíjprogramjaival!

2018. június 19.

Minden évben számos kiemelkedő, karrierje kezdetén álló kutató kap lehetőséget, hogy az ESO posztdoktori ösztöndíjai segítségével továbbfejlessze saját kutatási programját. Az ESO ösztöndíjprogramja Chilében és Németországban is elérhető. A jelentkezések a nyár folyamán nyílnak meg, a határidő október 15.

Az ESOCast 165. epizódja bemutatja egy ESO-ösztöndíjas életét, valamint azokat a lehetőségeket, tapasztalatokat és előnyöket, amiket a világ legfejlettebb kormányközi, földi csillagászati szervezete nyújt az ott dolgozó fiataloknak.

A program keretében az "ESO fellow"-k (ahogy a programban részt vevőket hívják) fejlesztik tudományos profiljukat, kihasználva a pezsgő tudományos miliőt. Független módon dolgoznak saját kutatási  projektjeiken, hatékonyan járulnak hozzá tudományos együttműködésekhez, miközben felkészülnek a későbbi magasabb tudományos, adminisztratív és menedzseri beosztásokra.

Az ESO főhadiszállásán, Garchingban, Németországban három éves ösztöndíjakat osztanak. A programban részt vevők idejük legalább 75%-át saját tudományos kutatásukra fordítják, míg idejük 25%-ban különböző területeken végeznek támogató vagy fejlesztő tevékenységet, pl. műszerekkel, azok üzemeltetésével, archív/virtuális obszervatóriumokkal, közönségkapcsolatokkal, vagy az ESO Chilében található obszervatóriumainak működtetésével kapcsolatban.

A chilei ösztöndíjak összesen négy évig tartanak. Itt az ösztöndíjasok az ESO Santiago-i központjának dinamikusan pezsgő kutatási környezetéből profitálnak. Évről évre a legjobb kutatók jönnek ide dolgozni, megfigyeléseket végezni, vagy éppen konferenciákra. Az első három évük alatt a tudományos berendezéseket működtető három csoport - Paranal, ALMA, vagy APEX - valamelyikéhez osztják be őket, ahol évi 80 éjszakányi munkával járulnak hozzá az ESO távcsöveinek működtetéséhez. Ez jelentős előnyt jelent a chilei ösztöndíjasoknak, hiszen ez a fajta tapasztalat hozzásegíti őket, hogy jobban megértsék a műszereket és azok lehetőségeit, és ezáltal jobb megfigyelési pályázatokat írjanak. Az ifjú kutatók választhatnak, hogy negyedik évüket az ESO csillagászati központjában Santiagoban, az ESO főhadiszállásán Garchingban, vagy pedig bármely ESO tagállam csillagászati/asztrofizikai intézetében töltik.

Bármelyik opciót választják is, maximális támogatást kapnak ahhoz, hogy élvonalbeli kutatásokat végezzenek, és olyan készségekre tegyenek szert, amik a későbbi karrierjük során létfontosságúak lesznek. Egy friss, az ESO jelenlegi és korábbi ösztöndíjasait célzó felmérés szerint a válaszadók 90%-a azt mondta, hogy ezek a funkcionális beosztások segítették karrierjüket, 94%-uk pedig olyan tudást kapott, aminek jó hasznát veszi jelenlegi munkájuk során.

Az ESOCast-ra feliratkozhat az iTunes-on, a következő epizódokat megtekintheti a YouTube-on, vagy követhet minket a Vimeo-n.

Elérhető számos további ESOcast epizód is.

Tudjon meg többet arról, hogy hogyan nézhet és fordíthat ESOcast feliratokat számos nyelven, illetve hogyan fordíthatja le ez a vidót a YouTube-on.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18047

Képek

Az ESOcast 165 egy képernyőfotója
Az ESOcast 165 egy képernyőfotója

Videók

ESOCast 165: Lendíts karriereden az ESO ösztöndíjprogramjaival!
ESOCast 165: Lendíts karriereden az ESO ösztöndíjprogramjaival!