ann18060-hu — Bejelentések

Jelentkezési lehetőség az ESO 2018-as téli csillagászati táborába

2018. augusztus 8.

Az ESO és annak Tudományos Ismeretterjesztő Hálózata, együttműködésben a tudományos ismeretterjesztő rendezvények szervezésére speciálódott Sterrenlabbal és az Aosta-völgyi Autonóm Régió Csillagászati Obszervatóriummal (OAVdA) immár a hatodik ESO Csillagászati Tábort rendezi. A tábor 2018. december 26-tól 2019. január elsejéig tart majd, helyszíne: az Aosta völgy, Olaszország.

A tábor az exobolygók témakörét dolgozza fel számos csillagászati szekcióban, amik előadásokat, gyakorlati foglalkozásokat és az obszervatórium távcsöveit és műszereit használó éjszakai megfigyeléseket is magukba foglalnak. A közösségi programok, téli sportok és kirándulások is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a résztvevők felejthetetlen élményeket szerezzenek. Az ESO és az OAVdA állítja össze az ESO Csillagászati Tábor tudományos programját, és több partnerrel együtt szolgáltatja az előadásokat és a szükséges anyagokat, eszközöket.

Az 550 eurós regisztrációs díj teljes ellátást biztosít a Saint Barthelémy diákszálláson, valamint fedezi a hivatásos felügyelet, minden csillagászati és szabadidős program, az anyagok, a kirándulások, a helyi közlekedés és a biztosítás költségét. A obszervatórium és a Milánó-Malpensai reptér közötti buszjáratot is biztosítják. A regisztrációs díj nem fedezi a költőpénzt, az oda-vissza repülőutazást a Milánó-Malpensai repülőtérre, a telefonálás költségét (kivéve az esetleges vészhelyzetet), és semmi mást, ami feljebb nincs felsorolva.

A tábor maximum 56 középiskolás, 2000-2002 között született diák elhelyezésére alkalmas, akiket az ESO tagállamokból és más, az ESO Tudományos Ismeretterjesztő Hálózatához tartozó országokból választanak ki. Korlátozott számú férőhelyet tartanak fenn egyéb országok tanulói részére.

A jelentkezőknek ki kell tölteniük a jelentkezési lapot a tábor weboldalán és egy angol nyelvű, három percnél nem hosszabb videót is fel kell tölteniük, melynek témája: "I would like to invent/discover... because...". A határidő: 2018. október 1. 23:00 KözEI.

A bírálók egy ESO tagországbeli jelentkezőt fognak kiválasztani, aki megkapja az ESO ösztöndíját, ami a tábor teljes költségét fedezi majd, beleértve az utazás költségét is. Ezen kívül, számos nemzeti partnerintézmény is támogatja majd az adott ország legjobb jelentkezőit. A partnerszervezetek listája:

  • NOVA (Netherlands Research School for Astronomy): Hollandia
  • Lengyel Csillagászati társaság és a Lengyel Gyermekalap: Lengyelország
  • Királyi Csillagászati Társaság: Egyesült Királyság
  • Svéd Csillagászati Társaság: Svédország
  • Leuven-i Katolikus Egyetem: Belgium
  • Eyuboglu középiskola: Törökország
  • Német Csillagászati Társaság: Németország
  • INAF - Istituto Nazionale di Astrofisica: Olaszország
  • Sociedad Espanola de Astronomia: Spanyolország
  • Ciencia Viva: Portugália
  • MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet: Magyarország

Érdemes ellátogatni a tábor weboldalára, hiszen a lista rendszeresen bővül.

Az ösztöndíjasok és sikeres (fizető) jelentkezők névsorát 2018. október 19-ig hozzák nyilvánosságra. A kiválasztott jelentkezőknek 2018. október 26-ig kell megerősíteni részvételi szándékukat. A kiválasztási kritériumok és a részvétel egyéb feltételei a tábor honlapján tekinthetők meg.

További információ

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és a Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (Heidelberg Institute for Theoretical Studies, HITS) együttműködésének gyümölcse. Az épületet a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományozta, míg az ESO felel a létesítmény üzemeltetéséért.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18060

Képek

Csillagles magashegyi körülmények között
Csillagles magashegyi körülmények között
ESO csillagászati tábor 2016
ESO csillagászati tábor 2016