Bejelentések

Bemutatjuk az ESO Archívum Tudományos Portált

2018. augusztus 10.

Az ESO Tudományos Archívumának legutóbbi frissítése lehetővé teszi, hogy az ESO hatalmas csillagászati adatmennyiségét sokkal intuitívebben és könnyebben elérhessük, mint korábban. Az elvégzett munka az ESO Archívum Tudományos Portál elindításában csúcsosodik ki. Az interaktív, böngésző-alapú interfész mindenki számára lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan keressen és töltsön le az ESO távcsöveiről származó csillagászati adatokat.

Az ESO építi és működteti a világ legfejlettebb földfelszíni csillagászati távcsöveit, és az ezen műszerek használatáért vívott verseny nagyon kiélezett. A sikeres pályázók jutnak hozzá az eredeti tudományos  adatokhoz. Azonban ezek az adatok nem maradnak örökké az azokat megszerző kutató tulajdonában. Egy bizonyos védett időszak (általában 1 év) után az adatok publikussá válnak az ESO Tudományos Archívumában.

Az ESO Tudományos Archívuma 1988 óta szolgáltat adatokat a csillagászoknak, dolgozzanak a világ bármely táján. A mostani ráncfelvarrás célja, hogy ezek az adatok mindenki számára elérhetők legyenek, méghozzá hatékony, mégis kényelmes interfészeken keresztül. Ezáltal az ESO archív tudományos adatkollekciója közkinccsé válhat.

Az ESO Archívum Tudományos Portállal való ismerkedést itt kezdheti el.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18062

Képek

Képernyőmentés az ESO Archívum Tudományos Portálról
Képernyőmentés az ESO Archívum Tudományos Portálról
Az ESO Tudományos Archívum
Az ESO Tudományos Archívum