Bejelentések

Új planetáriumi előadás: Élő csillagunk, a Nap

Fedezd fel bolygónk energiaforrásának hatását a földi életre!

2018. szeptember 6.

Az ESO nagy büszkeséggel adja hírül ingyenes, kiváló minőségű planetáriumi anyagának legújabb darabját, amelyet világhírű asztrofotósok, művészek, technikusok és zenészek alkottak. Az Élő csillagunk, a Nap a hozzánk legközelebbi csillag történetét mondja el – bolygónk erőműve, az energiaforrásunk, amely a földi szeleket és időjárást hajtja, annak a fénygömbnek a történetét, amely lehetővé teszi az élet jelenlétét. Az új műsor szeptember 7-től látható az ESO Szupernóvában, és ingyenesen letölthető az ESO honlapjáról.

Az élő csillagunk, a Nap megmutatja csillagunk hatását életünk minden aspektusára itt a Földön. Fedezze fel a Nap szerepét. ahogy lehetővé tette és fenntartja az életet, a fotoszintézistől az emberiségig! Fedezze fel, hogyan irányítja a Nap a napjainkat, az évszakokat és éveket. Hatoljon a Nap az emberiség vallására és kultúrájára gyakorolt hatása történetének mélyére! Ismerje meg a Nap dinamikus természetét! – ami az égen egy lapos korongnak látszik, a valóságban egy heves és fejlődő égitest, amely másodpercenként 600 millió tonna hidrogént éget el. Az Élő csillagunk, a Nap lehetővé teszi a néző számára, hogy új módon ismerje meg a Napot, a turbulens felszínről korábban soha nem látott képekkel, magával ragadó teljes kupolás formában, lélegzetelállító részletességgel mutatva meg csillagunk erejét és változatosságát.

Az új planetárium filmet az ESO és a tehetséges görög filmkészítő Theofanis Matsopoulos közösen készítette, aki a film rendezője is. 2018. szeptember 7-től rendszeresen vetítik az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpontjának planetáriumában. Az előadások, amelyek német és angol nyelven érhetőek el, ingyenesek 2018 folyamán, és a nagyközönséget, valamint iskolai csoportokat, 10 évnél idősebb gyerekeket célozzák meg. További információk az előadásról itt találhatók, és ugyanitt lehet jelentkezni is a planetáriumi programra. Ajánlott előre foglalni ülőhelyet, majd a jegyek helyben is kinyomtathatóak.

Az előadás ingyenes az ESO tagállamok planetárium közösségének is és azon túl, hogy az ESO Szupernóva missziójának része, a világ első szabadon hozzáférhető planetáriuma. Az érdeklődők letölthetik az előadást egy külön ennek szentelt oldalról 4k felbontásban. Angol és német narrációban érhető el, és további nyelveken tervezik az elérhetőségét.

Planetáriumok részére teljes körű, ingyenes anyag elérhető az ESO Szupernóva weboldalán. Ez 20 teljes planetárium előadást és közel 500 egészkupolás klipet tartalmaz az ESO és ESA/Hubble archívumokból, továbbá 360 fokos panorámákat, egy új zenearchívumot közel 500 ingyenes zeneszámmal, 3D modelleket és még sok egyebet. Ez a gyűjtemény hozzájárul a planetáriumi közösség folyamatos sikeréhez világszerte, és az ESO büszkén és izgatottan adja hozzá ehhez az Élő csillagunk, a Nap műsort.

További információk:

ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO München melletti Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációk figyelmét szeretné felhívni a bennünket körülvevő világ megértésének és értékei méltánylásának fontosságára. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető, a belépés ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. További részletek a Supernova.eso.org honlapon.

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából születhetett meg, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, valamint igyekszik növelni e területek elismerését is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, kezdve az óvodától, az iskolákon és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények érthető prezentálását is. Az ESO Supernova a Klaus Tschira Alapítvány adománya, melynek fenntartását az ESO vállalta.

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS gGmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító és a Klaus Tschira Alapítvány 2010-ben hozta létre. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei széleskörűek a molekuláris biológiától az asztrofizikáig. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem, és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, melynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG), és az Európai Unió.

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39 méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz „az égre néző legnagyobb szem a világon”.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18064

Képek

Az Élő csillagunk, a Nap posztere
Az Élő csillagunk, a Nap posztere
Napkelte, ahogy még sosem láttad
Napkelte, ahogy még sosem láttad
Kép az Élő csillagunk, a Nap c. filmből
Kép az Élő csillagunk, a Nap c. filmből
Kép az Élő csillagunk, a Nap c. filmből
Kép az Élő csillagunk, a Nap c. filmből