Bejelentések

A Német Kutatási Alap kiemelt projektként támogatja az ORIGINS programot

2018. szeptember 27.

2018. szeptember 27-én a Német Kutatási Alap (Deutsche Forschungsgemeinschaft — DFG) kihirdette azt az 57 támogatásra kiválasztott kiemelt intézetközi kutatási együttműködési programot (Exzellenzcluster), melyek között szerepel az ESO intézményi részvételével benyújtott ORIGINS — From the origins of the Universe to the first building blocks of life (A világegyetem születésétől az élet első építőköveiig) című projekt is. A 2019. január 1-jén induló nyertes programot komoly versenyben választották ki számos német egyetem és kutatóintézet által benyújtott együttműködési pályázat közül. Az 57 program hét éven keresztül összesen évi 385 millió EUR támogatást kap majd.
 
Az ORIGINS együttműködés keretében a modern tudomány egyik legizgalmasabb kérdésével, a világegyetem keletkezésével foglalkoznak majd. Ezzel lényegében folytatják a nemzetközileg is rendkívül sikeresnek bizonyult müncheni Universe Cluster of Excellence (2006–2018) program témáját. Az új ORIGINS program a világegyetem legmélyebb struktúráinak eredetén túl az élet kialakulásának módját is kutatni fogja. A program által megválaszolni kívánt kérdések a legnagyobb tudományos kihívások közé tartoznak. A kutatási projektben asztrofizikusok mellett asztrobiológusok, biofizikusok és részecskefizikusok is dolgoznak majd, hogy feltárják a bolygókeletkezés, az első prebiotikus molekulák létrejötte, valamint további lépcsőfokok közötti kapcsolat természetét. Az ORIGINS program megvalósulásával a München–Garching kutatói együttműködés továbbra is ennek a tudományterületnek az élvonalában fog maradni.
 
A most támogatást nyert ORIGINS Cluster program a Müncheni Műszaki Egyetem és a Ludwig Maximilian egyetem vezetése mellett az asztrofizikaibiokémiaiföldönkívüli-fizikaifizikai és plazmafizikai Max Planckkutatóintézetek, a Leibnizi Szuperszámítógép-központ, a Deutsches Museum és az ESO részvételével fog futni.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18068

Képek

A Csiga-köd a VISTA felvételén
A Csiga-köd a VISTA felvételén