Bejelentések

Az ESO 2018-as nyílt napjának programja

2018. október 8.

ESO, a világ legeredményesebb földi obszervatóriuma 2018. október 13-én szombaton 11:00-18:00 között megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Az ESO nyíltnap esemény az  ESO Főhadiszállásán lesz a németországi Garchingban, ami München mellett található. A látogatók belekóstolhatnak az ESO világába, és első kézből kaphatnak információkat a különböző, egész napot lefedő programoknak köszönhetően, melyeket alább sorolunk fel.

Nyíltnapunk a Tag der offenen Tür eseménysorozat része, amiben a garchingi kampusz és számos más helyi kutatóintézet is részt vesz.

Ha segítségre van szüksége az eligazodáshoz a nyíltnapon, keresse munkatársainkat, akik névkártyát viselnek. Minthogy az ESO nemzetközi szervezet, alkalmazottaink számos nyelven beszélnek.

Kérjük a média azon képviselőit, akik részt kívánnak venni az eseményen, erősítsék meg ebbéli szándékukat az osandu@partner.eso.org emailcímre írva.

Programajánlatunk:

1. terület: Üdvözöljük az ESO-ban!

Vegye át ingyenes bemutató anyagunkat az ESO-ról, és az épület térképét. A gyerekek "útlevelet" kapnak, amibe bélyegeket nyerhetnek, és ajándékokat nyerhetnek, amennyiben összegyűjtik az összes bélyeget. (Az ajándékok távozáskor a 15. területen vehetők át.) A kisebbek matricaalbumot is kaphatnak ugyanitt.

2. terület: Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont

Látogassa meg világelső, ingyenesen látogatható csillagászati központunkat, és merüljön el a lélegzetelállító interaktív kiállításaink nyújtotta élményben. Ezután gzrantáltan másképp fog tekinteni az Univerzumra, amiben élünk. Egész nap planetáriumi bemutatók lesznek, és a moziban pedig filmeket vetítünk. A planetáriumba online előfoglalás szükséges! A belépés ingyenes, de adományokat köszönettel elfogadunk.

Area 3: ESO and ALMA exhibitions with models; Ask an Astronomer

Tudjon meg többet az ESO távcsöveiről és a velük végezhető tudományról! Ha kérdése van, forduljon bizalommal a "Kérdezzen egy csillagászt" kitűzőt viselő kollégához.

Area 4: ESO Chile lazítás

Szánjon pár percet kikapcsolódásra, miközben lélegzetelállító képeket és videókat néz, melyek chilei telephelyeinken készültek.

Area 5: Képeskönyv bemutató (németül)

Paul és Marie a csillagokba utaznak. Írta: Maria Breuer, Daniela Kunkel illusztrációival (Carlsen Verlag).

6. terület: Fényképgyűjtemény az éjszakai égboltról

Tekintse meg a csillagos égről és csillagászati objektumokról készült felvételeinket, imádni fogja!

7 terület: ESO vezetett túra

Vezetőnk végigkalauzolja Önöket az ESO épületeiben, miközben mindent megtudhat az ESO-ról és az ESO-központ új épületéről. 

Area 8: The Extremely Large Telescope (ELT) prototype components, astronomical instrumentation and mechanical workshop

Az ESO által épített távcsöveket a legnagyobbak között tartják számon a világban. Tudjon meg többet a műszerekről, az ELT prototípus alkatrészek teszteléséről, és arról, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a távcsőmonstrumokból. Látogassa meg műhelyünket, és csodálkozzon rá a folyamatra, ahogyan a nyers anyagdarabokból a szemünk előtt precíziós, távcsőbe szerelt alkatrészek készülnek!

9. terület: ESOshop

Ha ajándékot és emléktárgyakat vásárolna, ne keressen tovább, megtalálta!

10. terület: Előadások, élő kapcsolás Chilébe, dokumentumfilmek

11. terület: Kávézó

Látogatóinkat ingyenes üdítóvel várjuk. Csekély adományért cserébe megkóstolhatja a nemzetközi ételeket, és a kollégáink által saját kezűleg készített ételeket is a büfében.

12. terület: Észlelés távcsővel

Derült idő esetén a csillagászok speciális naptávcsöveikkel bemutatják a Napot.

13. terület: Infravörös fényképezés

Fényképezkedjen infravörösben! Érdekes kísérleteket mutatunk be infravörös kameránk segítségével.

14. terület: Üstökösgyár

Ebben a látványos kísérletben üstököst kotyvasztunk, miközben megtanuljuk, miből is áll egy kométa.

15. terület: Arcfestés; LEGO-távcső építése; ajándékok gyerekeknek

A gyerekek imádni fogják az arcfestést, ahol csillagászati motívumokat: csillagokat, galaxisokat és üstökösöket rajzolnak arcocskáikra.

16. terület: Fiatalok kuckója

A jövő ESO-munkatársait keressük! Megtapasztalhatod, hogy a technológia mennyi kreativitást igényel és mennyi örömet ad! Próbáld ki: gyere velünk, kísérletezz, vagy kérdezz minket, arról, amit mindig is tudni szerettél volna! 

További információ

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) éss az Elméleti Tanulmányok Heidelbergi Intézete (HITS) együttműködésében jött létre. Az épületet a Klaus Tschira Stiftung (KTS), egy német alapítvány adományozta, és az ESO működteti.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18071

Képek

ESO nylíltnap 2018
ESO nylíltnap 2018
ESO nyíltnap 2018 (német)
ESO nyíltnap 2018 (német)