ann18072-hu — Bejelentések

Mexica Archaeoastronomy: új ingyenes planetáriumi műsor

2018. október 8.

Az ESO örömmel jelenti be, hogy új angol nyelvű műsort tűzött a planetáriumi programjára Mexica Archaeoastronomy: Between Space and Time (Mexica archeocsillagászat: tér és idő között) címmel. A szabadon hozzáférhető előadás a csillagászati megfigyeléseknek a közép-mexikói pre-hispán civilizáció fejlődésében játszott kiemelkedő szerepét mutatja be. A 20 perces műsort, amely az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont programját is gazdagítani fogja, a Frutos Digitales készítette az ESO-val együttműködve.

A Mexica archeocsillagászat az ugyancsak az ESO és a Frutos Digitales által közösen készített Maja archeocsillagászat című planetáriumi műsor stílusát követi, művészien egyesítve a tudományos és mitológiai tartalmakat. Az új előadás részletekbe menően mutatja be, hogyan bukkantak rá a mexikóiak korábbi civilizációjuk naptárral és csillagászattal kapcsolatos ismeretei révén annak ősi fővárosára, Tenochtitlanra. A magával ragadó hang-, szín- és formavilág egy olyan kultúrával ismerteti meg a nézőt, amely a mai napig tovább él a mexikóiak szíve mélyén.

Ez a program tovább bővíti az ESO ingyenes, magas minőséget képviselő planetáriumi műsorainak kínálatát, amelyek közt nemzetközileg elismert asztrofotósok, képzőművészek, mérnökök és zenészek munkái találhatóak. A műsor iránt érdeklődő planetáriumok működtetői egy erre a célra létrehozott weboldalról tölthetik le az anyagot. A honlapon a műsor angol, spanyol, portugál és kínai változatai mellett egyéb tartalmak, például poszterek és szövegkönyvek is hozzáférhetőek.

Az ESO planetáriumok számára kínált összes szabadon hozzáférhető anyaga elérhető a Supernova honlapjáról. Ezek között teljes planetáriumi műsorokat, az ESO és az ESA/Hubble archívumait feldolgozó közel 600 teljeskupolás videoklipet, 360 fokos panorámafelvételeket, majdnem 350 tételes szabadon felhasználható háttérzene-gyűjteményt, az ESO távcsöveit, a Tejútrendszerben keringő csillagok pályáját, és rengeteg egyéb szemléltetőeszközt leíró 3 dimenziós modelleket is talál az érdeklődő.

További információ

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és a Heidelberger Institut für Theoretische Studien (HITS) együttműködésével jött létre és üzemel. Az épület a német Klaus Tschira Stiftung (KTS) alapítvány támogatásával épült meg, és az ESO működteti.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18072

Képek

A Mexica Archeocsillagászat planetáriumi program posztere
A Mexica Archeocsillagászat planetáriumi program posztere