ann18076-hu — Bejelentések

Olivier Chesneau díj 2019

2018. október 22.

Olivier Chesneau, az optikai interferometriai közösség egyik legaktívabb és legmeghatározóbb alakja 2014. májusában, 41 évesen hunyt el. Munkásságának elismeréseképpen intézete, a francia Côte d’Azur Obszervatórium J.-L. Lagrange Laboratóriuma az ESO-val karöltve díjat alapított emlékére. 2015 óta kétévente osztják ki a díjat a nagy szögfelbontású optikai csillagászat területén született legjobb PhD munkáért.

A díjat a Côte d’Azur Obszervatórium, a J.-L. Lagrange Laboratórium, a  Nagy Szögfelbontású Speciális csillagászati program igazgatóiból és az ESO tudományos igazgatójából álló grémium ítéli oda.

Az eredményt 2019 márciusában jelentik be, és a díjátadó ünnepség Nizzában, Franciaországban lesz 2019. májusában, az asztrofizika francia hetében, ahol a győztes 1000 eurót vehet át. Az ESO szintén közzéteszi majd a győztes nevét, hogy minél szélesebb körben hívja fel a figyelmet a díjazott munkára, és lehetőséget ad arra is, hogy az első helyezett bemutathassa a munkáját az ESO központjában, a németországi Garchingban.

Olivier Chesneau úttörő tudományos projekteket vezetett a látható és infravörös hosszú bázisvonalú interferometria területén. Az ESO Nagyon Nagy Távcső Interferométerét (VLTI) használta arra a célra, hogy különböző csillagászati objektumok körüli korongokat tanulmányozzon. Legfontosabb eredményei közé tartozik korongok kimutatása planetáris ködökben,  és a Tejútrendszer legnagyobb sárga hiperóriás csillagának felfedezése. Olivier szintén részt vett az ismeretterjesztés különböző szintjein: megosztotta a csillagászat iránt táplált szenvedélyét és elmélyült ismeretét, valamint számos doktorandusz és posztdoktor kutató témavezetését is vállalta.

A jelöléseket 2019. január 15-ig fogadják a Chesneau díj honlapján, ahol minden részlet megtalálható a díj szabályzatáról is.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18076

Képek

Az Olivier Chesneau díj logója
Az Olivier Chesneau díj logója