Bejelentések

Indul a CERN és ESO közös tudományos-művészeti programja, a Simetría

2018. október 25.

Simetría egy új ambiciózus bentlakásos tudományos-művészeti együttműködési program, amely keretében néhány művész a világ egy vezető csillagászati vagy részecskefizikai intézetében végezheti alkotótevékenységét. A kutatóintézeteknél való tartózkodás lehetővé teszi a művészek számára a tudományos elképzelések és műszaki elvek megismerését, az eszmecserékből pedig ihletet meríthetnek újszerű művészeti kifejezésmódjuk kialakításához.
 
A jelöltek közül egy művészekből és tudósokból álló zsűri a chilei Nicole L’Huilliert és a svájci Alan Boganat választotta ki. A két művész meghívást kapott a Svájcban működő európai részecskefizikai laboratóriumba (CERN), illetve az Európai Déli Obszervatórium által Chilében működtetett Nagyon Nagy Távcsőhöz (VLT) és az ALMA obszervatóriumba.
 
„Nagy örömmel tölt el, hogy a VLT és az ALMA is részt vesz ebben a kezdeményezésben, hiszen a művészet és a tudomány egyaránt lelkesítően hat az emberekre, és mindkettő számára fontos értékek a kreativitás, a kíváncsiság és a felfedezési vágy. Bizonyos értelemben ez határoz meg bennünket, ezt sosem szabad szem elől tévesztenünk” – magyarázza Claudio Melo, az ESO chilei képviselője.
 
Simetría támogatói a Pro Helvetia Coincidencia svájci–dél-amerikai együttműködési program, és a chilei Kulturális, Művészeti és Örökségvédelmi Minisztérium. A programban részt vesz az Arts at CERN, ESO, ALMA, továbbá a chilei Corporación Chilena de Video.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18079

Képek

Négy lézersugár a Paranal egén
Négy lézersugár a Paranal egén