Bejelentések

Csatlakozzon az ESO második szociálismédia-találkozójához, a #MeetESO-hoz

A 2019-es teljes napfogyatkozás megfigyelése Chiléből

2018. október 26.

Az ESO immár második alkalommal szervez szociálismédia-találkozót Chilében, a La Silla obszervatóriumból 2019-ben megfigyelhető napfogyatkozásra időzítve (#LaSillaTSE). Ehhez önkéntes szociálismédia-személyiségeket keresünk az ESO tag- és partnerországaiból, akik közül nyolcan a #MeetESO tagjaivá válhatnak majd. A kiválasztott résztvevőknek saját költségükön kell Chilébe utazniuk.
 
A #MeetESO elviszi tagjait a chilei Atacama-sivatag peremén működő La Silla Obszervatóriumba. Itt csatlakozhatnak más lelkes napfogyatkozás-megfigyelőkhöz, akikkel közösen élhetik át ezt a rendkívüli csillagászati eseményt, a #LaSillaTSE-t. A résztvevők továbbá látogatást tehetnek az ESO első megfigyelőállomásán. A 2019-es esemény után 212 évet kell majd várni a következő olyan napfogyatkozásra, amely megfigyelhető lesz az ESO valamelyik obszervatóriumából.
 
La Silla-ról a résztvevők a Paranal Obszervatóriumba utaznak majd. Ez a megfigyelőállomás ad otthont az ESO Nagyon Nagy Távcsövének, a látható fény tartományában működő legjobb csillagászati távcsőrendszernek a világon. Itt működnek továbbá az ESO égboltfelmérő távcsövei is, amelyek a lehető legrészletesebben térképezik fel az égboltot.
 
Ha marad idő rá, a #MeetESO résztvevői az ESO épülés alatt álló Rendkívül Nagy Távcsövét is megtekinthetik – ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.
 
Végül a csoport ellátogat az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) obszervatóriumba is. Ez az ESO és nemzetközi partnerei által vezetett együttműködés a ma futó legnagyobb földi bázisú csillagászati program. A résztvevők mind a 3000 méter tengerszint feletti magasságban lévő ALMA központot, mind az 5000 m magasságban lévő távcsöveket meglátogathatják.
 
A helyszínek közötti közlekedés, a szállás, az ellátás és a tervezett programok költségeit az ESO állja. A nyolc kiválasztott résztvevőnek Chilében kell lennie 2019 június végén és július elején, és állnia kell az oda-vissza útnak a költségeit.
 
Az érdeklődő pályázók itt elolvashatják a részvételi feltételeket. A pályázóknak csak egy űrlapot kell kitölteniük. Kérjük a jelentkezőket, hogy szociálismédia-megjelenései során mindig használják a #MeetESO hashtaget. A nyolc résztvevőt a Facebook, Twitter, Instagram vagy YouTube csatornájukon a csillagászat iránti legnagyobb elkötelezettséget és rajongást mutató jelentkezők közül fogjuk kiválasztani. Mindenkit biztatunk a részvétel részletes szabályainak elolvasására.
 
A jelentkezőknek javasoljuk, hogy folyamatosan kövessék az ESO kommunikációs csatornáit, és keressék Közösségi Koordinátorunk, Oana Sandu személyes üzeneteit.
 
A nyertesek névsorát 2018 decemberében hozzuk nyilvánosságra.
 
A második #MeetESO programmal kapcsolatos további információ itt olvasható.

Linkek

About the Announcement

Id:ann18080

Képek

Második @MeetESO szociálismédia találkozó a 2019-es teljes napfogyatkozás alkalmából
Második @MeetESO szociálismédia találkozó a 2019-es teljes napfogyatkozás alkalmából