Bejelentések

Sajtókonferencia az Eseményhorizont Távcső első eredményéről

2019. április 1.

z Európai Bizottság, az Európai Kutatási Tanács és az Event Horizon Telescope (Eseményhorizont Távcső, EHT) projekt sajtókonferenciát tart az EHT első úttörő eredményének bemutatására.

 

 • Mikor: 2019. április 10-én 15 órakor
 • Hol: A sajtókonferenciát a Berlaymont épületben rendezik meg. (B-1049 Brüsszel, Rue de la Loi (Wetstraat) 200, Belgium) Az eseményt Carlos Moedas, az Európai Bizottság kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztosa nyitja meg, az eredményt pedig a projekt kutatói mutatják be.
 • Mi: Sajtókonferencia az EHT úttörő eredményének bemutatására.
 • Ki: Az európai Kutatási, Tudományos és Innovációs biztos, Carlos Moedas is jelen lesz, felkért hozzászólóként. Szintén hozzászólnak és kérdésekre válaszolnak az alábbi EHT-kutatókból álló panel tagjai:
  • Heino Falcke, Radboud Egyetem, Nijmegen, Hollandia (az EHT Tudományos Tanácsának elnöke)
  • Monika Mościbrodzka, Radboud Egyetem, Nijmegen, Hollandia (EHT munkacsoport koordinátor)
  • Luciano Rezzolla, Goethe Egyetem, Frankfurt, Németország (az EHT Tanácsának tagja)
  • Eduardo Ros, Max-Planck Rádiócsillagászati Intézet, Bonn, Németország, (az EHT közönségkapcsolati koordinátora)
  • Anton Zensus, Max-Planck Rádiócsillagászati Intézet, Bonn, Németország, (az EHT Tanácsának elnöke)
 • Részvétel: Az eseményre a média képviselőit várják. A konferencián való részvétel feltétele az online jelentkezési lap kitöltése április 7-én 23:59-ig. Kérjük, jelezze, hogy személyesen venne részt, vagy online. A személyesen megjelenő újságírók a konferencia során feltehetik kérdéseiket az előadóknak. A résztvevőknek közvetlenül a konferenciát követően egyéni interjúkra is lehetőségük nyílik.

A konferenciát az ESO honlapjánaz Európai Kutatási Tanács honlapján, és a közösségi médiában is közvetítik. A közösségi médiában az #AskEHTeu hashtaggel ellátott kérdések közül néhányat feltesznek a találkozón.

 

Az ESO sajtóközleményt tesz közzé röviddel a konferencia kezdete után, 15 óra 7 perckor. A sajtóközlemény fordításai több nyelven elérhetőek lesznek az audiovizuális kísérőanyaggal együtt. Az összesen hat nagy sajtókonferenciát egy időben rendezik meg világszerte, így Belgiumban (Brüsszel, angol nyelven), Chilében (Santiago, spanyol nyelven), Sanghajban (mandarin nyelven), Japánban (Tokió, japán nyelven), Tajvanon (mandarin nyelven) és az Egyesült Államokban (Washington, D.C., angol nyelven).

 

Az Európai Bizottság kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztosa, Carlos Moedas Brüsszelben, az Academia Sinica elnöke, James Liao Tajvanon, az ALMA igazgatója, Sean Dougherty és az ESO főigazgatója Xavier Barcons Santiagóban, az USA Nemzeti Tudományos Alapjának (NSF) elnöke, France A. Córdova pedig Washington DC.-ben mond beszédet.

 

Az eredmény fontosságára való tekintettel támogatjuk műholdas események szervezését a különböző ESO-tagállamokban és más országokban. Ha műholdas eseményt tervezne, kérjük, lépjen kapcsolatba Katharina Königsteinnel (k.konigstein@astro.ru.nl) az élő közvetítéssel kapcsolatos részletekért. Jelenleg Madridban, Rómában, Göteborgban, Nijmegenben és Pretoriában terveznek műholdas eseményeket.

 

További tájékoztatásért és friss hírekért keresse fel az Eseményhorizont Távcső (EHT) honlapját is a https://eventhorizontelescope.org címen.

További információk

A sajtó tagjai, beleértve az online médiát és műsorszolgáltatókat, feliratkozhatnak az ESO Média Hírlevelére. Rendes körülmények között a hírlevél 48 órával a közzététel előtt ismerteti az ESO sajtóközleményeit, valamint az ESO legújabb videóit és felvételeit, amelyek dokumentumfilmekben, játékfilmekben, videó hírekben stb. felhasználhatók. A feliratkozáshoz töltse ki ezt az űrlapot.

 

Linkek

About the Announcement

Id:ann19018

Képek

ESO Médiahírek
ESO Médiahírek