ann19022-hu — Bejelentések

A chilei Szenátus kitüntette az ALMA-t a hozzájárulásáért az első fekete lyukról készült kép elkészítésében

2019. április 30.

Chile Szenátusa 2019. április 17-én éremmel tüntette ki az ALMA-t (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) egy fekete lyukról készült legelső kép készítésében betöltött alapvető szerepéért. Az Eseményhorizont Távcső (EHT) által április 10-én nyilvánosságra hozott képet hatalmas érdeklődés és izgalom övezte, nyolc földi rádióteleszkóp adatainak felhasználásával készült, amelyek közül kettőben az ESO fő közreműködő: az ALMA-ban és az APEX-ben (Atacama Pathfinder Experiment).

 

Ezek a távcsövek Észak-Chilében, az Atacama-sivatag extrém szárazságában helyezkednek el. Ez a hely ideális a milliméteres-szubmilliméteres hullámhosszakon végzett csillagászathoz, és az ALMA antennáinak hatalmas kombinált gyűjtőterülete elengedhetetlen volt annak a soha nem látott felbontásnak és érzékenységnek az elérésében, amely szükséges volt ehhez az áttöréshez.

 

Azon túl, hogy Chile Szenátusa elismerte az obszervatórium egészének szerepét, hét tudóst egyéni éremmel is kitüntettek munkájukért. Közéjük tartozik Rubén Herrero-Illana, az ESO egyik munkatársa, aki az ALMA-nál lát el feladatokat és Hugo Messias, az ALMA egyik ESO-szerződéssel foglalkoztatott munkatársa. Az utóbbi két évben Herrero-Illana és Messias az EHT megfigyelések előkészítéseben és kivitelezésében vett részt az ALMA-nál, amelynek során az ALMA Operations Support Facility-ből végeztek megfigyeléseket. Tagjai voltak annak a csapatnak is, amely az ALMA-adatokat kalibrálta, és ellenőrizte azok minőségét, mielőtt a VLBI (Very-Long-Baseline Interferometry) korrelátorokba küldték volna, amelyek a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Haystack Obszervatóriumában és a bonni Max Planck Rádiócsillagászati Intézetben találhatók.

 

Az ESO fontos szerepet tölt be az ALMA-ban együttműködve észak-amerikai és kelet-ázsiai partenerekkel, valamint a Chilei Köztársasággal egy 66 antennából álló hálózat építésében és működtetésében.

Linkek

 

·Sajóközlemény a fekete lyukról készült legelső képről

·Rubén Herrero-Illana és Hugo Messias ESOblog bejegyzése

About the Announcement

Id:ann19022

Képek

Az ALMA és az APEX kulcsfontosságú hozzájárulása az EHT-hoz
Az ALMA és az APEX kulcsfontosságú hozzájárulása az EHT-hoz
ALMA-delegáció a chilei Szenátusnál
ALMA-delegáció a chilei Szenátusnál
Beszámoló a chilei Szenátus előtt
Beszámoló a chilei Szenátus előtt