Bejelentések

Év végéig foglalhatók helyek az ESO Szupernóva Planetáriumba

2019. május 21.

Az ESO Szupernóva csapata közzétette 2019 végéig szóló planetáriumi programját. A következő hét hónapban a Planetáriumba látogató érdeklődők már most megvásárolhatják a jegyüket online.

 

Az ESO Szupernóva szíve egy egyedülálló élményt nyújtó digitális planetárium, amely korszerű megjelenítési technológiával dolgozik. A bemutatókat a 14 méter átmérőjű kupolában, 360 fokban vetítik le. Az éles, digitális vetítés és a háromdimenziós csillagászati adatbázis egyedülálló, magával ragadó élményt biztosít. Ez csak néhány ok, amiért a látogatók szeretik a planetáriumi bemutatóinkat.

 

Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel a planetáriumi műsorokra most már 2019 végéig meg lehet vásárolni a jegyeket. A bemutatók időpontját az ESO Szupernóva honlapján lehet megtekinteni (a planetáriumi bemutatókat a naptárban kékkel jelölték, a program nyelvét pedig egy zászlóikon jelzi). A foglaláshoz fizetés előtt ki kell választani a megtekinteni kívánt műsort és az ülőhelyeket.

 

Többek között a következő bemutatók érhetők el:

További információk a különböző korosztályok számára szóló műsorainkról honlapunkon érhetők el.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy naprakész tájékoztatást kapjon új bemutatóinkról és különleges rendezvényeinkről.

 

A planetáriumi bemutatók jegyára 5 euró személyenként. Ajánljuk, hogy még a látogatása előtt vásárolja meg online a jegyét, mivel a bemutatók, különösen a hétvégi alkalmak hamar betelnek. Ennek ellenére érdemes még az utolsó pillanatban is ellenőrizni, hogy vannak-e üres helyek, mert ez, főleg hétközben gyakran előfordul. Ha planetáriumi jegyek nem is maradnak, szeretettel várjuk csillagászati kiállításunkra, amelynek megtekintése ingyenes.

 

Ha szerdától péntekig több mint 20 fős társasággal vagy iskolai osztállyal látogatna meg bennünket, és a megfelelő időpontban nem talál planetáriumi műsort, kérjük, vegye fel velünk e-mail-ben a kapcsolatot, hogy mielőbb megszervezhessünk egy előadást önöknek. Rendszeres bemutatóink kezdési időpontja 10:00, 11:30, 14:00 és 15:30.

 

További információk

ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO München melletti, Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációkat szeretné ösztönözni arra, hogy megértsék és értékeljék a minket körülvevő Univerzumot. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető, a belépés ingyenes, azonban előzetes foglaláshoz kötött. További részletekért látogassanak el a supernova.eso.org weboldalra.

 

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából jöhetett létre, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

 

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

 

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, illetve igyekszik növelni e területek elismerését is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatása iránt is, kezdve az óvodától, az iskolákon és középiskolákon át egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények érthető bemutatását is.

 

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS GmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító és a Klaus Tschira Alapítvány 2010-ben hozta létre. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy mennyiségű adatok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei széleskörűek a molekuláris biológiától az asztrofizikáig. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem, és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, amelynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG), és az Európai Unió.

 

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagországgal rendelkezik, melyek: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Franciaország, Finnország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság, valamint befogadó országként Chile, stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése annak érdekében, hogy a csillagászok fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet működtet Chilében, melyek a La Silla, a Paranal és a Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT) és a világszínvonalú VLT Interferométer, valamint két égboltfelmérő távcső, az infravörös hullámhossztartományban működő VISTA és a látható tartományban működő VLT Égboltfelmérő Távcső. Szintén Paranalon fogja az ESO üzemeltetni a Déli Cherenkov Teleszkóphálózatot, amely a világ legnagyobb és legérzékenyebb gamma-hullámhossztartományban működő obszervatóriuma. Az ESO fő partner két létesítményben a Chajnantoron, melyek az APEX és az ALMA, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl,  a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején már épül az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT),  ami az "égre néző legnagyobb szem lesz a világon".

Linkek

About the Announcement

Id:ann19025

Képek

Teljes kupolás Csiga-köd
Teljes kupolás Csiga-köd