Bejelentések

Tízezredik diáklátogatóját fogadta az ESO Szupernóva

2019. június 3.

2019. május 29-én az olaszországi Merano Oskar von Miller Műszaki Szakközépiskolájának diákjai látogattak az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpontba, ezzel pedig a központ átadása óta regisztrált tanulói látogatólétszám átlépte a tízezret. Azért, hogy a mérföldkőnek számító eseményt a diákok számára is emlékezetessé tegyék, mindegyikük ajándékot kapott, a kísérő tanár pedig az iskolai könyvtár számára az ESO „Ékszerdoboz a hegycsúcson” c. kiadványát vehette át.


Az ESO Szupernóva vonzó oktatási programjaival, kiállításaival, előadásaival és planetáriumi bemutatóival alig több mint egy éve áll a csillagászati és űrkutatási ismeretterjesztés szolgálatában, és máris elérte ezt a szép kerek látogatószámot. Az elmúlt 13 hónap során 11 különböző országból – köztük nyolc az ESO tagállama – érkeztek diákok, hogy részt vegyenek az oktatási programokban.


A központ különös hangsúlyt fektet az oktatásra, ennek érdekében pedig ösztönzi az iskolai osztályok látogatásait, amelyekhez speciális tevékenységeket és műhelyfoglalkozásokat is kínál. Évente többször is szerveznek tanártovábbképzést, amelyek segítik az oktatókat abban, hogy még érdekesebb csillagászati foglalkozásokat tarthassanak diákjaiknak. Mivel a centrum az ESO Központ nemzetközi munkatársi gárdájának támogatását is élvezi, sok tevékenységet különböző nyelveken is kínál. 


A koncentrált oktatási programok mellett a központ más szervezetekkel is aktívan együttműködik a csillagászati oktatás és ismeretterjesztés minőségének javításáért: idén társrendezője lesz az IAU csillagászat oktatásával foglalkozó konferenciájának, amelynek célja, hogy a csillagászokat, a csillagászat oktatásának kérdéseivel foglalkozó kutatókat és magukat az oktatókat ültesse egy asztalhoz, hogy megoszthassák egymással a csillagászat hatékony népszerűsítésével kapcsolatos tapasztalataikat.

További információ

ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából jöhetett létre, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

 

 

 

Linkek

·      Az ESO Szupernóva honlapja

·      Információk iskolai osztályok bejelentkezéséhez

·      Az ESO Szupernóva támogatása

About the Announcement

Id:ann19026

Képek

Az ESO Szupernóva tízezredik látogatója (illetve az egész csoportja)
Az ESO Szupernóva tízezredik látogatója (illetve az egész csoportja)
Gyémántragyogású halmaz
Gyémántragyogású halmaz
Látogatás a Supernovában
Látogatás a Supernovában
Fiatal kutatók az ESO Szupernóva kiállításán
Fiatal kutatók az ESO Szupernóva kiállításán