Bejelentések

Az ESO csillagásza nyerte a 2019-es Sparlamento Kutatás és Fejlesztés díjat

2019. július 17.

Az ESO csillagásza, Paolo Padovani kapta a 2019-es Sparlamento Kutatás és Fejlesztés díjat az olasz csillagászat fejlesztéséhez való meghatározó hozzájárulásáért. Az átadóünnepséget 2019. július 5-én tartották az Olasz Parlamentben, Rómában. Az épületben korábban soha sem tartottak csillagászati díjátadó ünnepséget.

Paolo Padovani szakterülete az aktív galaxismagok (AGN) vizsgálata, amihez a teljes elektromágneses spektrumot lefedő méréseket, nagy mélységű rádióégbolt-felméréseket és neutrínócsillagászati módszereket használ. Az ESO-nál töltött korai évei során a szervezet részvételét menedzselte a Virtuális Obszervatóriumban, 2011 óta pedig az ELT Tudományos Hivatalában dolgozik, a Tudományos Igazgatóság felügyelete alatt. 

A díjkiosztó ünnepség alkalmával, melyet a Sparlamento szervezett, Padovani előadást tartott az ESO-ról és a Rendkívül Nagy Távcsőről (ELT), amiben kiemelte Olaszország szerepét, valamint egy székfoglaló előadást is tartott "Neutrínók szupermasszív fekete lyukakból: új ablak az Univerzumra" címmel, ami a távoli nagyenergiás neutrínók forrásának felfedezéséhez kapcsolódott.

Ha elkészül, az ELT lesz a "világ legnagyobb égre néző szeme", ami korunk legégetőbb csillagászati kérdéseit fogja feszegetni. Az olasz ipar és az olasz csillagászok is hozzájárulnak az ELT fejlesztéséhez. Például az ELT kupolájának és a távcső szerkezetének a megépítésére kiírt — a valaha volt legnagyobb összegű földfelszíni csillagászati — szerződést olasz cég nyerte el (eso1617), míg a Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) Franciaországgal és az ESO-val közösen vezeti a MAORY projektet — a MAORY (Multi-conjugate Adaptive Optics RelaY) egy új adaptív optikai modul az  ELT-hez (ann15093). Továbbá az ELT adaptív negyedik tükrére (M4) kiírt pályázatot az AdOptica konzorcium nyerte, ami két olasz cégből áll, az ADS Internationalból és a Microgate-ből  (ann15045). 

A ceremónia részeként egy kerekasztal beszélgetést is szerveztek "Az olasz csillagászat jövője a nemzetközi színtéren: a kormányzat szerepe az olasz csillagászati kutatások támogatásában" címmel. Számos meghívott is tiszteletét tette, többek között Nichi D'Amico, a Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) elnöke, Ginevra Trinchieri az Olasz Csillagászati Társaság elnöke, Gianpietro Marchiori, az Európai Ipari Mérnöki Csoport vezérigazgatója, Cristina DelTutto, a Sparlamento igazgatója, és Marco Bella, parlamenti képviselő.

A díj nem csak jól megérdemelt elismerés Paolo Padovani tevékenységéért, de az ESO-ban dolgozó olasz csillagászok és mérnökök úttörő munkájának hosszú és sikeres történetét is reflektorfénybe állítja. Olaszország 1982-ben csatlakozott az ESO-hoz. Olasz csillagászok irányították azokat a kutatásokat, amik egy robbanó csillagban előforduló hélium első detektálásához (eso1531), vagy éppen a Tejútrendszer kialakulását fémjelző ritka ősi objektum felfedezéséhez (eso1630) vezettek. A technológiáról szólva: a VLT Égboltfelmérő Távcsövet (VST) az INAF Csillagászati Obszervatóriumának (Capodimonte, Nápoly) kutatói tervezték (eso1119).

Az ünnepségről készült összes fotó és videó (olasz nyelven) megtekinthető a Sparlamento honlapján.

About the Announcement

Id:ann19038

Képek

Az ESO csillagásza, Paolo Padovani kapta a 2019-es Sparlamento Kutatás és Fejlesztés díjat
Az ESO csillagásza, Paolo Padovani kapta a 2019-es Sparlamento Kutatás és Fejlesztés díjat