Bejelentések

Világtalanegyetem

Vakok és látássérültek számára készített csillagászati bemutatót az ESO munkatársa

2019. szeptember 13.

Chris Harrison vezetésével valósult meg az az ESO program, amely keretében vakok és gyengénlátók ismerkedhetnek meg a világegyetem csodáival. A Dark Tour of the Universe – szabad fordításban Világtalanegyetem – című kiállítás valódi csillagászati megfigyelési adatokból készített tapintható háromdimenziós domborművek, valamint a világegyetem hallhatóvá tett jelenségei révén szereznek mind teljesebb élményt a látogatóknak. A műsor ősbemutatóját 2019. szeptember 13-án tartják a Brit Tudományos Fesztiválon.
 
Az előadás az ESO chilei Nagyon Nagy Távcsövének (VLT) egén 2019. szeptember 13-án alkonyatkor megjelenő csillagok valódi pozíciói, fényességük és színük alapján generált csodálatos térhatású hangjátékkal veszi kezdetét, így a közönség hallhatja, amint az éjszakai égen sorra gyúlnak ki a csillagok.
 
A bemutató további érdekességei között változócsillagok és összeolvadó galaxisok hangját is meghallgathatjuk, továbbá megtapinthatóak az ESO legszebb csillagászati felvételeinek háromdimenziós modelljei – köztük az első felvétel egy fekete lyukról, vagy a Tejút 360 fokos panorámafelvétele, amit az ESO egyik fotósnagykövete, Serge Brunier készített. Az egyik hanggá alakított adatsor az NGTS-1b exobolygóhoz kapcsolódik, amit az Új Generációs Tranzitfelmérő műszerrel (Next Generation Transit Survey – NGTS) fedeztek fel az ESO Paranal Obszervatóriumából. Az NGTS-1b a harmadik olyan gázóriás, amit egy M-típusú törpecsillag előtti tranzit révén fedeztek fel.
 
A műsort vakok és gyengénlátók mellett ép látásúaknak is őszintén ajánljuk. Emlékezetes élmény lesz, és bekötött szemmel is kipróbálható.
 
A BMW-vel közösen megvalósult programot a neves ipari TCT-díjra is jelölték. Ezzel a díjjal az additív gyártási technológiák, a háromdimenziós tervezés és nyomtatás terén megvalósuló innovációkat, technológiai fejlesztéseket és interdiszciplináris együttműködéseket ismerik el. A díjat 2019. szeptember 25-én adják át.
 
A műsor elkészítését az ESO munkatársa, Chris Harrison vezette, az ESO munkatársaival és ösztöndíjasaival együttműködve. Chris már számos bemutató készítésében vett részt az ESO Supernova planetáriuma számára, miközben kutatómunkát is végez az ESO garchingi központjában, München közelében.
 
Az előadás megalkotásában részt vett Nicolas Bonne is, a Porthsmouth-i Egyetem látássérült csillagásza, valamint a Tactile Universe (Tapintható Világegyetem csoport). Nicolas értékes tapasztalatokkal rendelkezik arról, hogy miként végzik munkájukat a látássérült csillagászok. Nicolas továbbá részt vett a 3D modellek elkészítésében, és ő a műsor szpíkere is.
 
A német BMW vállalat 300 háromdimenziós modellt nyomtatott a bemutatóhoz, a nemzetközi Arup tervezőiroda az akusztikaitanácsadó-csapatával támogatta a megvalósítást, míg a Sidneyben működő SoundLab a csillagászati adatok teljesen térhatású (Dolby 6.1) hangokká való alakításában működtek közre. Az Arup UK Midlands irodája technikai támogatást nyújtott a Brit Tudományos Fesztiválon megtartott ősbemutatóhoz.
 
A műsor zenéit és impresszióit James Reevell, brit zenész és tanár komponálta. Egyik művét az ESO egy feketelyuk-szimulációs videója inspirálta.
 
Hangfájlok
 
A — A csillagok kigyúlnak alkonyatkor az ESO chilei Paranal Obszervatóriuma fölött
Ez a hangzóanyag hallhatóvá teszi a közönség számára, amint a csillagok 2019. szeptember 13-án alkonyatkor sorra kigyúlnak az ESO Nagyon Nagy Távcsöve fölé boruló égbolton, Chilében. Minden egyes hangjegy egy-egy csillagnak felel meg – elsőként a legfényesebb csillag bukkan fel fölöttünk. A hangmagasság a csillag színét jelzi. Az idő fel lett gyorsítva. A háromdimenziós térhatású hangrendszerek a csillagok valódi égi pozícióit is visszaadják. A letölthető fájlt azonban az eredetileg teljesen térhatású Dolby 6.1 formátumból sztereóvá konvertáltuk. Ez a hanganyag a Világtalanegyetem (A Dark Tour of the Universe) című, vakok és látássérültek számára készített csillagászati bemutató része. Forrás: Mitchell Allen/Kim Jones (Arup); Chris Harrison/Miranda Jarvis (ESO).
(WAVMP3
 
B — Egy kataklizmikus változócsillag hangja
Bizonyos csillagok erősen változtatják a fényességüket, és rendkívüli módon felfénylenek egy-egy kitörés során. Ez a hangzóanyag hallhatóvá teszi egy kataklizmikus változócsillag, a V344 Lyr törpenóva fényváltozásait, ami gyenge és rövid, mintegy 5 napig tartó, valamint hosszú és erősebb, nagyjából 15 napos kitöréseket is produkál. Az adatok a NASA Kepler űrtávcsövétől származnak, ami rögzítette a csillag időbeli fényességváltozásait. Ez a hanganyag a Világtalanegyetem (A Dark Tour of the Universe) című, vakok és látássérültek számára készített csillagászati bemutató része. Forrás: Mitchell Allen/Kim Jones (Arup); Chris Harrison (ESO); Kepler Űrtávcső.
(WAVMP3)
 
C —  Összeolvadó galaxisok hangja
Az évmilliók és -milliárdok során a galaxisok mozgásuk és egymásra gyakorolt tömegvonzásuk révén időnként összeütköznek, sőt össze is olvadhatnak. A távoli jövőben a Tejútrendszer is össze fog ütközni az Androméda-galaxissal. Bár ezeket az eseményeket nem tudjuk valós időben megfigyelni, hiszen rendkívül lassan mennek végbe, ám számítógépes szimulációinkban fel tudjuk gyorsítani a folyamatot. Ez a hangzóanyag két galaxis összeolvadását mutatja be a közönségnek. A térhatású hangok révén hallhatjuk, amint a két égitest megközelíti az ütközés helyszínét, ahol előbb egymás körüli keringésbe kezdenek, míg végül egybeolvadnak. Ez a hanganyag a Világtalanegyetem (A Dark Tour of the Universe) című, vakok és látássérültek számára készített csillagászati bemutató része. A letölthető fájlt az eredetileg teljesen térhatású Dolby 6.1 formátumból sztereóvá konvertáltuk. Forrás: Mitchell Allen/Kim Jones (Arup); Chris Harrison (ESO); Florent Renaud (Lund Observatory)
(WAVMP3)

Linkek

About the Announcement

Id:ann19045

Képek

Montázs a 3D modellekből, azok látható megfelelőivel
Montázs a 3D modellekből, azok látható megfelelőivel
Montázs a 3D modellekből
Montázs a 3D modellekből