ann19063-hu — Bejelentések

Bolygók köröskörül: Zenés kalandozások a Naprendszerben

Az ESO Szupernóva 2020-ban fantasztikus zenei bemutatóval indítja planetáriumi programját

2019. december 23.

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont 2020. február 2-től látványos, magával ragadó Naprendszer-bejárásra invitálja látogatóit, amelynek címe: Bolygók 360 fokban. Az előadás premierje az ESO Szupernóva rövid januári szünete utáni nyitás hétvégéjén lesz.

A hagyományos planetáriumi műsorainktól kissé eltérő, de nem kevésbé látványos „Bolygók 360 fokban” című bemutatónk Holst „A bolygók” c. szvitjének felvételén alapul, amelyet az Angol Filharmonikus Zenekar (UK Philharmonia Orchestra) rögzített, a vizuális aláfestést pedig a Naprendszer lenyűgöző objektumairól a robotszondák által készített legújabb felvételek szolgáltatják. Tudomány, zene és vizuális művészet egyesül a Naprendszert élővé varázsoló 360 fokos látványban.

Kövessük együtt a Marshoz, a Jupiterhez, a Szaturnuszhoz és a többi bolygóhoz indított űrszondák útját, közben pedig élvezzük a hozzájuk komponált zenéket!

Online jegyfoglalás ezen a linken.   

A műsor kibővített változatának speciális esti bemutatóin kortárs zenén alapuló modern értelmezésben sokkal elvontabb és szürreálisabb úton járhatjuk be a kozmoszt. A bolygók zenei és vizuális tánca különleges megvilágításban tárja elénk az Univerzumban elfoglalt helyünket. A külön erre a célra komponált kortárs zene szerzője a sonixXploras.

A kibővített műsorra jegyek ezen a linken válthatók.

Az angol NSC Creative cég által létrehozott „Bolygók 360 fokban” című műsor a brit Királyi Csillagászati Társaság RAS2000 programjának támogatásával valósulhatott meg.

További információ

ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont a nagyközönség számára épült élvonalbeli csillagászati és oktatási centrum az ESO München melletti Garchingban működő központjában. A központban kapott helyet Németország, Ausztria és Svájc legnagyobb döntött planetáriuma, valamint egy interaktív, a csillagászat és az ESO lenyűgöző világát bemutató kiállítás, amely az eljövendő generációk figyelmét igyekszik felhívni a bennünket körülvevő világ megértésének és értékei méltánylásának fontosságára. Minden tartalom angol és német nyelven is hozzáférhető. A kiállítás ingyenesen, előzetes bejelentkezés nélkül látogatható. A planetáriumi műsorok megtekintése, a tárlatvezetések és egyéb tevékenységek regisztrációhoz és elektronikus jegyvásárláshoz kötöttek. További részletek a supernova.eso.org honlapon.

 

Az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium (ESO) és Heidelbergi Elméleti Tanulmányok Intézete (HITS) együttműködéséből született. Az épület a német Klaus Tschira Alapítvány (KTS) adományából jöhetett létre, amelynek az üzemeltetését az ESO vállalta.

 

Az ESO Szupernóva támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland, a Sky-Skan és az Energie-Wende-Garching.

 

KTS

 

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magánfinanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, és igyekszik növelni e területek elismertségét is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, az óvodától kezdve az általános és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány élen jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények közérthető bemutatását is.

 

HITS

 

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS gGmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító, valamint a Klaus Tschira Alapítvány hozta létre 2010-ben. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei a molekuláris biológiától az asztrofizikáig terjedő kört ölelnek fel. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, amelynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG) és az Európai Unió.

 

ESO

 

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb, látható hullámhossztartományban üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

·      Az ESO Szupernóva honlapja

·      Az ESO Szupernóva programja

·      Az ESO Szupernóva támogatása

About the Announcement

Id:ann19063

Képek

Poszter: Bolygók köröskörül (angol)
Poszter: Bolygók köröskörül (angol)
Poszter: Bolygók köröskörül (német)
Poszter: Bolygók köröskörül (német)