Bejelentések

Az ESO megállapodást írt alá az ENSZ Női Tagozatával, és ünnepli a Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Napját

2020. február 11.

A mai napon, a Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Napja alkalmával felvillantunk néhányat azokból a lépésekből, amelyeket az ESO tett a sokszínűség és inkluzivitás növelése érdekében, és megmutatjuk, hogy hogyan ünnepli a szervezet ezt a különleges alkalmat. 

2020. január 30-án az ESO és az ENSZ Női Tagozata egyetértési nyilatkozatot írt alá az ESO vitacurai irodájában, Santiagoban (Chile), amiben az ESO kiemeli elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség, a diverzitás és inkluzivitás fejlesztése területén. Az ESO és az ENSZ Chilei Női Tagozata együttes erővel népszerűsíti Chilében a fiatal lányok körében a tudományos és mérnöki pályákat, valamint képzési lehetőséget teremt azon hátrányos helyzetű hölgyeknek, akik nem tudták befejezni iskoláikat. Ráadásul az ESO alkalmazni fogja a Nők Szerepének Erősítése alapelveket, amelyek segítségével megszervezi és monitorozza a diverzitás és inkluzivitás terén tett erőfeszítéseit. A megállapodást María Noel Vaeza, az ENSZ Női Tagozatának amerikai és karib-térségi regionális igazgatója és Xavier Barcons, az ESO főigazgatója írták alá, azon ESO és ENSZ alkalmazottak jelenlétében, akiknek segítségével a megállapodásban foglaltakat átültetik majd a gyakorlatba. 

Február 7-én és 14-én, az ESO-ban dolgozó nők ünneplése és munkájuk bemutatása céljából, az ESO-ban dolgozó hölgyekkel készített interjúsorozat látható az ESOblog-on. Az interjúk számos karrieropciót fednek le a mérnököktől a távcsőoperátoron keresztül a csillagászati kutatásokig. Azt reméljük, hogy ezek arra indítják a fiatal hölgyeket és lányokat, hogy a természettudományokban, technológiai fejlesztésben vagy mérnöki tudományok területén kezdjenek dolgozni.  

Az ESO szintén büszkén vesz részt az EIROforum által kezdeményezett ünnepségsorozatban a Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Napja alkalmával, és ennek keretében egy arcképcsarnokot készítettek tudós, fizikus és mérnök hölgyekről. Az EIROforum az Európai Kormányközi Kutatási Szervezet rövidítése, amely Európa nyolc legnagyobb kutatási szervezetét, köztük az ESO-t tömöríti.

Az ESO háza táján maradva, a szervezet egy sor lépést tett a diverzitás és egyenlőség minél teljesebb megvalósulása felé. 2017-ben létrehozta a Diverzitás és Inkluzivitás Bizottságot, hogy az elősegítse a sokszínűséget az ESO-ban és szélesebb körben is a csillagászati közösségben. A bizottság intézkedései közé tartozik, hogy megvizsgálták az ESO munkaerő-felvételi eljárását és a kiválasztást végző bizottságok felkészítését is. Ezenkívül a bizottság több diverzitást és befogadást elősegítő előadást szervezett, amelyekre különböző hátterű, a csillagászat különböző területein dolgozó munkavállalókat hívtak előadónak. A tudományban dolgozó hölgyek ünnepére a bizottság tagjai egy sor eseményt szerveztek az ESO munkatársainak, hogy bemutassák az ehhez a naphoz kapcsolódó értékeket, és támogassák az ESO-ban dolgozó nőket.

Végül, de nem utolsósorban a jeles nap jegyében az ESO ismeretterjesztő előadásnak is otthont ad az ESO Szupernóva Planetárium és Látogatóközpontban, a szomszédos Max-Planck-Institute für Extraterrestrische Physik (MPE) szervezésében.

Linkek

About the Announcement

Id:ann20008

Képek

Az ESO és az ENSZ Női Tagozata aláírja az egyetértési nyilatkozatot
Az ESO és az ENSZ Női Tagozata aláírja az egyetértési nyilatkozatot
Az ESO és az ENSZ Női Tagozatának képviselői
Az ESO és az ENSZ Női Tagozatának képviselői
Az ESO főigazgatója megmutatja az ELT modelljét María Noel Vaezának az ENSZ Női Tagozata regionális igazgatójának
Az ESO főigazgatója megmutatja az ELT modelljét María Noel Vaezának az ENSZ Női Tagozata regionális igazgatójának
Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Napja
Nők és Lányok a Tudományban Nemzetközi Napja