Bejelentések

Az ELT főtükörszegmenseinek hihetetlen utazása során elért mérföldkövek

2020. február 19.

Az ESO Rendkívül Nagy Távcsövének (Extremely Large Telescope, ELT) M1 jelű főtükre a chilei Atacama-sivatagban jelenleg fejlesztés alatt álló forradalmi csillagászati eszköz legfontosabb része. A 39 méter átmérőjű tükör túl nagy ahhoz, hogy egyetlen üvegdarabból készüljön, így összesen 798 darab hatszögletű elemből fog állni, mindegyik nagyjából 5 centiméter vastag és 1,4 méter átmérőjű lesz. A 798 szegmens (valamint néhány további darab) elkészítése, amelyek egyetlen óriási tükörként működnek majd együtt, hogy példátlan csillagászati adatokat szolgáltassanak, olyan mérnöki kihívás, amelynek mérföldköveit érdemes megünnepelni.

Az M1 szegmensei a németországi SCHOTT vállalatnál kezdték életüket, mint Zerodur® lapok. Ezeknek a kerámialapoknak rendkívül alacsony a hőtágulási tényezője. A tükörszegmensek öntését és mechanikai megmunkálását követően átszállították őket a SCHOTT-ból a francia Safran Reosc vállalathoz. Az első 24 szegmens éppen a Safran Reoscnál várja a polírozást.

Polírozó létesítmény nyílik Poitiers-ben

A Safran Reosc az M1 több mint 900 szegmensének hatékonyabb polírozása és tesztelése céljából kifejlesztett az ELT számára egy polírozóberendezést Poitiers-ben. Az eszközt február 4-én Xavier Barcons, az ESO főigazgatója és Martin Sion, a Safran Electronics & Defense elnök-vezérigazgatója avatta fel. A berendezés, amelyet egy repülőgép-hajtóművek tárolására szolgáló épületben állítottak össze, egyedülálló a világon. A körülbelül 5000 négyzetméter (19 teniszpályányi) területű létesítmény egy csúcstechnológiájú optikai berendezéssel van felszerelve, amely készen áll az ELT M1 szegmenseinek sorozatgyártására. Csúcsteljesítménynél a Safran Reosc átlagosan napi egy tükörszegmenst fog elkészíteni.

Ebben a létesítményben az M1 - még mindig kör alakú - szegmensek mindegyike egy csiszolási és polírozási folyamaton megy keresztül, hogy a felületükön lévő karcok eltűnjenek, és néhányszor tíz nanométeres pontossággal egyenletesek legyenek. A mérnökök ezután hatszögletű formára vágják a szegmenseket a legutolsó és legpontosabb polírozási szakasz, az ionsugaras finompolírozás előtt.

A tükörszegmenstartók leszállítása

A polírozás utolsó szakasza előtt rögzítik a támaszokat a tükörszegmensekhez. Ezek a fontos alkotóelemek képezik az ELT főtükrének gerincét; ezek nyújtanak rugalmas támogatást mind a 798 tükörszegmensnek. A támaszokkal ellátott, egyenként 250 kilogrammos szegmensek mindegyikét három pozicionálóra szerelik fel, amelyek hihetetlen pontossággal tudják majd billenteni és dönteni a tükröt.

Az M1 tükörszegmenstartóinak első sorozatát, amelyet a VDL ETG Projects BV gyártott és tesztelt Hollandiában, már átszállították a poitiers-i Safran Reoschoz. A tartókat a szegmensek hátoldalára fogják szerelni, amelyek így készen állnak majd a végső polírozásra. Ekkor egy ionsugár molekuláris pontossággal szintezi ki azokat: kijavítja a hatszögletűre vágáskor és a tartó rögzítésekor keletkezett hibákat.

Elkészül az ELT műszaki létesítménye

A tükörszegmensek a polírozást és tesztelést követően készen állnak majd arra, hogy Chilébe induljanak. Az ESO a szegmenseket a hozzájuk rögzített támaszokkal speciális hőmérséklet-szabályozású konténerekben szállítja. Amikor megérkeznek Chilébe, elszállítják azokat az ESO Atacama-sivatagban található Paranal Obszervatóriumába, ahol az ELT nemsokára elkészülő műszaki létesítményébe kerülnek. A hatalmas létesítményt, amely egy 6500 négyzetméteres területen épül, az Abengoa Chile tervezte és építi.

A létesítmény nem csupán az M1 szegmensei számára épül, hanem az ELT különböző elemeinek összeszerelésére és előkészítésére, beleértve az összes tükröt is. Elsőként az M1 szegmenseinek tárolására, összeillesztésére és bevonására, valamint a második és harmadik tükör bevonására fogják használni. Az INAMAR, a német ABUS márka chilei képviselője által gyártott, a tükrök kezelésére szolgáló speciális darukat nemrég telepítették a létesítménybe.

Az ELT M1 tükörszegmensei életének következő két állomása szintén ebben a csúcstechnológián alapuló létesítményben következik. Ahhoz, hogy a szegmensek a teleszkópban a kívánt pozícióban helyezkedjenek el, mindegyiket élérzékelőkkel látták el. A tükörszegmenseket végül eljuttatják az AGC Glass Europe által az M1-hez tervezett és gyártott, az ELT műszaki létesítményében található bevonóüzembe. Ott egy vékony ezüstréteggel és védőbevonattal látják el őket. Ezután útnak indulnak a Cerro Armazonesre, arra a hegyre, ahol az ELT épül, hogy beszereljék őket a távcsőbe.

Új szerződést írtak alá az M1 szegmenseinek mosására és eltávolítására

Amint az ELT megkezdi működését, a létesítmény lesz a teleszkóp optikai alkatrészeinek fő karbantartó csomópontja, így itt kapnak majd új bevonatot az M1 szegmensek is. Az új bevonat felvitele előtt el kell távolítani a régit, és meg kell tisztítani a szegmenst - naponta kettőt. Múlt hónapban életbe lépett a svéd Fagerstroem Industrikonsult AB vállalattal kötött szerződés, amelyet az M1 mosó- és bevonateltávolító üzemre kötöttek. Az üzemben kémiai maratási eljárásnak vetik alá a szegmenseket, amelyet kifejezetten az ESO számára, a régi bevonat eltávolítására fejlesztett ki a dán IPU. Ezután az M1 minden szegmensét óvatosan lemossák és megszárítják, majd ellenőrzik azokat, hogy a felületük készen áll-e az új bevonat felvitelére.

Amint egy tükörszegmens megkapja az új bevonatot, készen áll, hogy felszállítsák a hegyre, ahol visszahelyezik az ESO ELT távcsövébe. Ott folytatja munkáját a többi szegmenssel együtt közösen, egyetlen hatalmas tükörként, amely teljesíti az ELT küldetését, hogy korunk legnagyobb csillagászati kihívásainak megfeleljen.

Linkek

About the Announcement

Id:ann20009

Képek

Közelkép az ELT főtükréről (művészi illusztráció)
Közelkép az ELT főtükréről (művészi illusztráció)
Az ELT főtükrének mérete más, tervezés alatt álló, nagy létesítmények méretéhez képest
Az ELT főtükrének mérete más, tervezés alatt álló, nagy létesítmények méretéhez képest
A működő ELT a művész elképzelése szerint
A működő ELT a művész elképzelése szerint