ann20019-hu — Bejelentések

Új pályázati lehetőségek Chilében

Az ESO és a chilei kormány vegyes bizottságának pályázati felhívása

2020. július 6.

Az ESO az őt befogadó országgal, Chilével fennálló tudományos együttműködési programjának kiterjesztése érdekében egy évente feltöltésre kerülő pénzügyi alapot hozott létre és kezeli azt. Az alap célja a csillagászattal és a technológiai fejlesztéssel kapcsolatos tudományterületek támogatása Chilében. Irányító testületének tagjait az ESO és a chilei kormány delegálja, utóbbi a külügyminisztérium energia- és kutatásfejlesztési ügyekkel, valamint innovációval foglalkozó részlegén keresztül, de részt vesznek benne a Chilei Nemzeti Kutatási Ügynökség és a Chilei Csillagászati Társaság képviselői is, feladatuk pedig az alap által támogatandó programok értékelése és kiválasztása az alábbi területeken:

·      ESO-támogatás chilei egyetemi intézetek csillagászati posztdoktori programjainak finanszírozásához.

·      Hosszabb, de legfeljebb három hónapos kutatóutak pénzügyi támogatása posztdoktori és magasabb beosztású kutatók számára chilei egyetemi intézetekben.

·      Oktatói állások pénzügyi támogatása chilei egyetemi intézetekben legfeljebb kétéves időtartamra.

·      A csillagászat chilei népszerűsítését és oktatását célzó programok fejlesztésének és terjesztésének pénzügyi támogatása.

·      Csillagászati műszaki fejlesztési programok pénzügyi támogatása.

·      A fenti négy kategória által le nem fedett csillagászati fejlesztések pénzügyi támogatása.

Az ESO és a chilei kormány vegyes bizottsága várja a csillagászat chilei fejlesztését célzó pályázatokat, amelyek támogatására 2020-ban kb. 450 millió chilei peso összeget fog fordítani. A támogatások megítélésének szempontjai között hangsúlyosan szerepelnek a következők: a projektek minősége, a bizottság által meghatározott stratégiai prioritások, az igényelt támogatási összeg és a projektek célja közötti összhang, valamint a pályázók korábbi tevékenysége.

A COVID-19 világjárvány terjedésével, valamint 2020 második és 2021 első felében a projektre gyakorolt hatásaival kapcsolatos bizonytalanságok miatt a vegyes bizottság számos intézkedésről határozott, amelyek a 2020-as pályázati felhívásban (lásd az alábbi linket) olvashatók.

Pályázatot intézmények nyújthatnak be, a határidő 2020. szeptember 4., 23:59, chilei zónaidő szerint.

A pályázatokat angol vagy spanyol nyelven kell benyújtani az alábbi linken (csak spanyolul) elérhető űrlapon.

A pályázatok benyújtásával kapcsolatos további információkért kérjük, forduljanak az ESO chilei képviseletének irodájához!

Linkek

·      2020-as pályázati felhívás (csak spanyolul)

·      A vegyes bizottság 2020-as pályázati űrlapja (spanyolul)

·      ESO & Chile

About the Announcement

Id:ann20019

Képek

Paranal at sunrise
Paranal at sunrise
Csak angol nyelven