Képek, videók, zenei anyagok és weboldalak szövegének használata

Összefoglaló


Creative Commons Licence

Egyéb rendelkezés hiányában az ESO weblapjáról átvett képek, videók, zenei anyagok, továbbá a sajtóközlemények szövegei, a hírlevelek, a hét képei, blogposztok, azok aláírásával együtt a Creative Commons Attribution 4.0 Nemzetközi Licenc, hatálya alá tartoznak, és nem kizárólagos alapon díjmentesen reprodukálhatók, feltéve, hogy az eredeti forrás megjelölése világosan látható. E kitétel értelmezését alább részletezzük a további magyarázatot igénylők számára.

Feltételek

  • Ha az anyagainkat térítésmentesen kívánják használni, a kép vagy a videó forrását minden felhasználó számára jól olvasható formában teljes egészében közölni kell (például „ESO/José Francisco (josefrancisco.org)". A forrás megjelölését nem szabad elrejteni vagy a képtől különválasztva közölni. Online forrásmegjelölés esetén a linknek aktívan kell működnie. Útmutatásként lásd a szerzői joggal kapcsolatos kérdezz-felelek részt e honlapon.
  • A sajtóközlemények, hírlevelek, a hét képei és azok aláírásának forrása az ESO, kivéve, ha a média használja.
  • Az ESO anyagai, képei és videói nem használhatók kereskedelmi termékek vagy szolgáltatások népszerűsítésére az ESO vagy bármely ESO-alkalmazott állítólagos jóváhagyására hivatkozva;
  • Jó néven vesszük, ha az ESO-tól átvett anyag egy példányát archiválás és indexelés céljából megkapjuk;
  • Ha valamelyik felvételünkön egy szermély azonosítható módon látszik, akkor annak a képnek a kereskedelmi célú használata nem engedélyezett.

 

Megjegyzések

  • Lényeges, hogy ez az általános engedély nem terjed ki az ESO logójának használatára, amely védett marad, és nem használható vagy reprodukálható az ESO előzetes és egyedi írásbeli beleegyezése nélkül. Külső weblapok tulajdonosai abban az esetben használhatják az ESO logóját, ha az ESO weboldalára mutató linket helyeznek el, és a logóra kattintás az ESO weblapjára vezet. Ehhez azonban az ESO Oktatási és Közkapcsolati Osztályának előzetes engedélye szükséges, és az, hogy az ESO logójának funkciója egyértelműen egy weboldalra mutató link legyen.
  • Emellett vegye figyelembe, hogy a zene, a tudományos közlemények, szoftverke és minden más szöveg, amely nem sajtóközlemény, hírlevél, a hét képe és annak aláírása, nem esik a Creative Commons Attribution 4.0 Nemzetközi Licenc hatálya alá, és nem használható nem az ESO-hoz tartozó termékként. Kivételt ez alól a Zenei Archívum képez, amely a Creative Commons Attribution 4.0 Nemzetközi Licenc hatálya alá esik.
  • Az ESO valamely anyagának részben vagy egészben történő reprodukálásával a felhasználó elismeri az ilyen használat feltételeinek betartását.
  • Az Európai Déli Obszervatórium kormányközi szervezet, amelynek székhelye Németországban van. Nemzetközi szervezetként az ESO a nemzetközi jog hatálya alá eső jogi személy, amely bizonyos kiváltságokat és mentességeket élvez.
  • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a http://www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/ oldalon szereplő képeknek a szerzők a jogtulajdonosai, és nem esnek az ESO-nál szokásos  Creative Commons hatálya.

Használati jogok. Kérdések és válaszok

Alapvető szándékunk az, hogy bátorítsuk képeink, videóink, sajtóközlemények, a hét képeként közölt felvételeink és azok aláírása használatát, és ennek érdekében józan hivatkozási politikát követünk: egyedüli elvárásunk a forrás jól látható és egyértelmű feltüntetése, és ez a forrásmegjelölés együtt jelenjen meg a képpel/videóval/szöveggel. Tisztában vagyunk azzal, hogy ennek legmegfelelőbb módja esetenként más és más lehet. Erre vonatkozóan alább néhány példát közlünk.

K: Az ESO filmjét YouTube-videoként akarom használni. Rendben van úgy, ha a forrást a szöveges leírásban adom meg?
V:
Nem, mivel kérésünk ellenére a videó nézésekor a forrás rejtve marad, illetve más weboldalba ágyazáskor sem lesz látható. Ebben az esetben a forrásmegjelölést 'be kell égetni' a videóba vagy rá kell helyezni, esetleg a végén kell jól látható módon megjeleníteni.

K: Szeretnék egy ESOcast-ot feltölteni a YouTube-csatornámra, vagy beágyazni azt a blogomba. 'Égessem bele' a forrást a videóba, vagy felülírással oldjam meg?
V:
Az ESOcast videói esetében a forrás az anyag végén fel van tüntetve. Nincs szükség a videó további szerkesztésére.

K: Tévéműsor producere vagyok, és szeretném használni a képeiket és videóikat. Ráírjam-e a forrást magára a képre?
V: Nem szükséges, ha a forrás egyértelműen látható, és teljes egészében megjelenik a képen, illetve a videóanyag végén.

K: Elektronikus játékot készítek. Hol helyezzem el a forrás megnevezését?
V: Mindaddig, amíg a forrás minden felhasználó számára jól látható és teljes egészében reprodukálható a képernyőn, minden rendben van.

K: Egy újságnál képszerkesztő vagyok. Néhány esetben a forrásuk megnevezése igencsak hosszú. Elég, ha csak a forrás első részét írom oda?
V: Nem. Kérjük, hogy teljes egészében nevezze meg a forrást. A szöveg általában a képpel azonos oldalon legyen, esetleg az azzal szemközti oldalon.

K: Képszerkesztő vagyok egy hírügynökségnél. Mi inkább a saját nevünket használjuk a képek forrásaként, és nem tüntetjük fel, hogy a kép kitől származik. Rendben van így?
V: Nem. Kérjük, hogy teljes egészében nevezze meg a forrást. A szöveg általában a képpel azonos oldalon legyen, esetleg az azzal szemközti oldalon.

K: Egy könyv/magazin címlapján szeretnénk használni a képet. A forrást is a címlapon kell feltüntetni?
V: Nem. A forrás megnevezése a kiadványuk más feltűnő helyére is tehető, feltéve, hogy jól látható, és szerepel benne, hogy a címlapra vonatkozik. Ez a hely lehet például a hátsó borító, a belső előlap vagy az impresszum.

K: Kapcsolatba kell-e lépnem a forrásban megnevezett összes személlyel a kép vagy videó máshol történő használatának engedélyezése miatt?
V: Nem. Az eso.org által közzétett képek és videók anélkül is használhatók, hogy kapcsolatba kellene lépni a forrás megnevezésében szereplő személyekkel vagy szervezetekkel, hacsak ezzel ellentétes állítás ezt nem írja felül. A neveket azonban nem szabad elhagyni a forrás megnevezésekor.

K: Szükséges-e egy kézbe vehető példány küldése a közölt képet vagy videót tartalmazó dokumentumból?
V: Nem. Egy elektronikus másolat (például fénykép vagy PDF) tökéletesen megfelel. És semmiképpen sem kötelező, hogy értesítsenek bennünket az ESO anyagának használatáról.

K: Szeretném digitálisan módosítani vagy manipulálni egy képüket. Megtehetem-e?
V: Igen.

K: Szeretném szerkeszteni, bővíteni az ESO által közölt szöveget, vagy vágni belőle. Megtehetem-e?
V: Abban az esetben igen, ha sajtóközleményről, hírlevélről, a hét képéről vagy annak aláírásáról van szó.

K: Lehet-e csak az ESO logóját használni a forrás megnevezése helyett?
V: Nem. Az ESO logója le van védve, és írásos engedély nélkül nem szabad reprodukálni.

K: Újságíró vagyok. Egy hírben szeretnék tudósítani az egyik sajtóközleményben megjelent ESO-eredményről. Forrásként fel kell-e tüntetnem az ESO-t?
V: Nem. A napisajtó kivételt képez a sajtóközlemények, hírlevelek, a hét képei és azok aláírásai forrásainak megnevezési kötelezettsége alól. (A közleményben szereplő képek és videók forrása azonban megfelelően feltüntetendő.)

K: Egy kiadónál vagyok szerkesztő. Az ESO egyik szövegét akarjuk szerepeltetni egy könyvben. Meg kell jelölni a forrást?
V: Nem, a média, beleértve a könyvkiadókat is, fel van mentve a szöveg forrásának kötelező megadása alól. Ne feledje, hogy ez a felmentés csak a sajtóközleményekre, a hírlevelekre, a hét képeire és azok aláírására vonatkozik.

K: Az ESO weblapjáról származó szöveget akarok használni, amelyet nem sajtóközleményben, hírlevélben, a hét képeként vagy annak aláírásaként tettek közzé. Használhatom-e ezt továbbra is?
V: Nem, az ESO weboldalán található egyéb szövegek használata nem esik a Creative Commons hatálya alá.

K: Hogyan jelöljem meg, hogy az átvett szöveg forrása az ESO?
V: Hivatkozzon ránk mint „ESO”!

Ha további kérdése van vagy bizonytalan valamiben, vegye fel velünk a kapcsolatot az information@eso.org e-mail-címen!