R Aquarii-hét az ESO-nál: az örökké változó R Aquarii

VLT view of binary system R Aquarii from 2012
R Aquarii as seen in 1997
Drag green handle to reveal images

Az R Aquarii nevű rendszer egy nagy és változékony köd által körbeölelt szimbiotikus kettőscsillag. A szimbiotikus rendszereket két, egymással egyenlőtlen és összetett kapcsolatban álló csillag, egy fehér törpe és egy vörös óriás alkotja. A rendszerben a nyugalom megzavarására alkalmas folyamat, csillagkannibalizmus zajlik. Ennek során a fehér törpe anyagot nyel el a hatalmasra fúvódott társából. A megkínzott vörös óriás és az instabil fehér törpe időnként anyagot vet ki, ami hátborzongató formákat öltve, hurkokat és sávokat képezve spriccel szét. Ezeket a különleges formákat figyelhetjük meg a képeken.
 
A mai különleges, összehasonlítható képpárunkon az égitestek földi távcsövekkel nagyon ritkán megörökíthető dinamikus fejlődésének egy kivételes esete vehető alaposan szemügyre. A két felvétel rögzítése között 15 év telt el. Kozmikus időskálán csupán szempillantás ez, mégis csodálatos lehetőséget nyújt a számunkra, hogy bepillantást nyerjünk egy igazán dinamikus égi rendszer formavilágának változásaiba.
 
A felvételek az R Aquarii időbeli fejlődése mellett az észlelési technikánk időközben bekövetkezett javulását is kidomborítják. A korábbi felvételt a Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetén működő 2,5 méteres főtükörátmérőjű Nordic Optical Telescope rögzítette. A 2012-ből származó fotó pedig az ESO chilei Atacama-sivatagban működő 8 méteres Nagyon Nagy Távcsövével (Very Large Telescope – VLT) készült. Ez utóbbi sokkal több apró részletet tár fel az igazán elragadó szimbiotikus kettőscsillaghoz tartozó köd szerkezetéből.
 
Ez az összehasonlítható képpár még csak bevezetés az ESO R Aquarii-hetéhez. A hét során tovább fogjuk vizsgálni ezt a különleges égitestet, és annak időbeli fejlődését. Szembesülni fogunk az R Aquarii drámai és folyton változó arcával, és azzal, hogy miként tárják fel az évek alatt összegyűjtött megfigyelések a köd fejlődését és tágulását.
 
Az itt összehasonlítható két fotó felhasználásával egy csodaszép gyorsított videofelvételt is készítettünk, amelyet itt lehet megnézni.

Forrás

ESO

About the Image Comparison

Id:potw1850a
Közzététel napja:2018. december 10. 6.00

Képek

Az R Aquarii a VLT 2012-es felvételén
Az R Aquarii a VLT 2012-es felvételén
Az R Aquarii 1997-ben
Az R Aquarii 1997-ben