Az Apep tekervényei

Az ESO VLT VISIR műszere csodálatos képet örökített meg, egy újonnan felfedezett hármas csillagrendszert. Becenevén Apep, amely egy ősi egyiptomi istenségről kapta a nevét, talán a galaxisunkban talált első olyan csillag, amelyik a közeljövőben gammakitörést produkál.

Az Apep csillagszele egy porfelhőt hozott létre a rendszer körül, amely egy kettőscsillagot és egy halványabb kísérőt tartalmaz. Két Wolf–Rayet-csillag kering egymás körül egy kettős rendszerben, amelyben kétféle erőteljes csillagszél összeütközéséből kanyargó örvénylések jöttek létre az Apep körül, és azok látványos, elnyúlt porszerkezeteket alkotnak a képen.

A vörös szélforgó ezen a képen az ESO VLTVISIR műszerének adataiból származik, és az Apep körüli látványos elnyúlt porszerkezeteket mutatja. A kép közepén lévő kék terület egy hármas csillagrendszer – amely egy kettős csillagrendszerből és egy gravitációsan ezekhez kötött magányos csillagból áll. Habár két csillagszerű objektum látható a képen, az alsó valójában egy fel nem bontott kettős Wolf–Rayet-csillag. A hármas csillagrendszert a VLT NACOadaptív optikás műszerével örökítették meg.

Forrás:

ESO/Callingham et al.

About the Image

Id:eso1838a
Language:hu
Típus:Observation
Közzététel napja:2018. november 19. 17.00
Related releases:eso1838
Size:1440 x 1440 px

About the Object

Név:Apep
Típus:Milky Way : Star : Grouping : Binary
Constellation:Norma

Képformátumok

Large JPEG
339,8 KB
Screensize JPEG
130,9 KB

Coordinates

Position (RA):16 0 50.48
Position (Dec):-51° 42' 44.94"
Field of view:0.26 x 0.26 arcminutes
Orientation:North is -0.0° left of vertical

Colours & filters

BandWavelengthTelescope
Infrared
IB
2.24 μmVery Large Telescope
NACO
Infrared
ArIII
8.9 μmVery Large Telescope
VISIR