Foszfort tartalmazó molekulákat találtak egy csillagkeletkezési területen és a 67P üstökösben

Az infografika az élet egyik építőeleme, a foszfor csillagközi vándorlását vizsgáló tanulmány fő eredményeit szemlélteti. 

Az ALMA adatai alapján a csillagászok meg tudták határozni, hogy az AFGL 5142 jelűhöz hasonló csillagkeletkezési régiókban hol jönnek létre foszfort tartalmazó molekulák. Az infografika háttere az éjszakai égboltnak a Szekeres csillagképbe eső azon részét mutatja, ahol az AFGL 5142 is található. Az objektumról az ALMA-val készített kép az infografika bal felső részén látható, és kör jelöli azt a helyet, ahol a kutatócsoport foszfort tartalmazó molekulákat talált. Az AFGL 5142-ben a leggyakoribb ilyen molekula a foszfor-monoxid, amelyet narancssárga és vörös színek jelölnek a diagram bal alsó sarkában. Egy másik, szintén azonosított molekula a foszfor-nitrid, amelyet narancssárga és kék szín jelöl.

 

Az ESA Rosetta űrszondája ROSINA fedélzeti műszerének adatait felhasználva a kutatók a jobb alsó sarokban látható 67P/Churyumov–Gerasimenko üstökösben is találtak foszfor-monoxidot. A foszfor-monoxid üstökösben történt első detektálása hozzásegíti a csillagászokat, hogy a felvázolják a kapcsolatot a csillagkeletkezési területek – ahol a molekula létrejött – és a Föld között, ahol az alapvető szerepet játszott az élet keletkezésében.

   

Forrás:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Rivilla et al.; ESO/L. Calçada; ESA/Rosetta/NAVCAM; Mario Weigand, www.SkyTrip.de

About the Image

Id:eso2001a
Language:hu
Típus:Artwork
Közzététel napja:2020. január 15. 12.00
Related releases:eso2001
Size:2614 x 2480 px

About the Object

Név:67P/Churyumov-Gerasimenko
Típus:Solar System : Interplanetary Body : Comet

Képformátumok

Large JPEG
1,6 MB
Screensize JPEG
421,0 KB

Nagyítható