Az ALMA DSHARP tűéles porkorongvariációi

A hét képe sorozatunkban ezúttal az ALMA első nagy programja, a Disk Substructures at High Angular Resolution Project (DSHARP) keretében 20 látványos protoplanetáris korongról rögzített felvételt mutatunk be. A program egyik célja húsz közeli protoplanetáris korongról egyenként több órányi felvétel rögzítése egy néhány hónapos időtartam során. Ezáltal többet tudhatunk meg a bolygókeletkezés legkorábbi fázisáról. A program során összegyűjtött hatalmas adatmennyiséget nemrég tették közzé.
 
Régóta sejtették a csillagászok, hogy a bolygórendszerek eredete az úgynevezett protoplanetáris korongokra vezethető vissza. Ezek a lapos és kerek, spirális vagy elliptikus gáz- és porképződmények a keletkezőben lévő protocsillagok körül már egészen korán létrejönnek. Azonban a bolygók korongbeli keletkezésének folyamatait még nem pontosan ismerjük. Különösen a fejlődés korai szakaszának leírása jelent ma még kihívást, amikor a korong poranyaga bolygócsírákká tapad össze.
 
A csillagászok tudják, hogy a növekedés első szakasza, amikor az egyes porszemcsékből néhány kilométeres testek jönnek létre, csillagászati léptéken mérve nagyon gyorsan megy végbe. Ám az ebből a szakaszból származó megfigyelések hiánya miatt a pontos fizikai folyamatok azonosítása bizonytalan. Ez a helyzet szerencsére az ALMA és a hozzá hasonló új távcsövek munkába állásának köszönhetően mára megváltozott.
 
A csillagászok ma már azt remélik, hogy képesek lesznek pontosan prognosztizálni, hogy milyen típusú korongból milyen bolygórendszer fog majd létrejönni. A DSHARP program e cél felé tesz egy lépést azáltal, hogy részletes képet ad a korongok kis léptékű szerkezetéről – a váltakozó sötétebb és világosabb sávokról és spirális szerkezetekről, amilyenek a fenti ábrán is láthatóak, – és segít megértenünk ezek jelentőségét. Ezt a történetet a jövő héten folytatjuk, hiszen ez a mai még csak a kezdete egy, a DSHARP új eredményeit bemutató három részes hét képe sorozatnak.

Forrás:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), S. Andrews et al.; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello

About the Image

Id:potw1904a
Language:hu
Típus:Collage
Közzététel napja:2019. január 28. 6.00
Size:6896 x 8620 px

About the Object

Típus:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk : Protoplanetary

Képformátumok

Large JPEG
4,9 MB
Screensize JPEG
285,8 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
216,6 KB
1280x1024
322,5 KB
1600x1200
434,0 KB
1920x1200
476,6 KB
2048x1536
624,8 KB