A legnagyobb felbontású felvétel az 1919-es napfogyatkozásról

Majdnem pontosan 100 évvel ezelőtt figyelemre méltó teljes napfogyatkozás következett be. A jelenség két okból is különleges volt. Először is majdnem hét perces hosszúságával a megelőző 500 év leghosszabb teljes napfogyatkozása volt, másodszor pedig a csillagászok felhasználták az akkor mindössze néhány éves új teória, az általános relativitáselmélet egyik előrejelzésének ellenőrzésére – úttörő eredményt jelentő sikerrel.

Einstein 1915-ben hozta nyilvánosságra általános relativitáselméletét. Az 1919-es teljes napfogyatkozás pedig kitűnő lehetőséget nyújtott a kísérleti ellenőrzésére, annak tesztelésére, hogy a Nap roppant gravitációs terében elhajlik-e a csillagok fénye, ahogyan azt az Einstein-elmélet jósolta, és ha igen, hogyan. A fogyatkozás során a Hold egy időre kitakarja központi égitestünk fényes korongját az égen, láthatóvá téve így a Nap irányának közelében elhelyezkedő csillagokat, amelyek egyébként belevesznek annak sugárözönébe. Az elképzelés szerint ezen csillagok fogyatkozás alatti pozíciójának mérésével, majd azok összehasonlításával egy olyan éjszakai időpontban mért pozíciókkal, amikor a Nap nem tartózkodik azon a területen, meg lehet határozni, hogy a fény tényleg elhajlik-e, miközben a Nap mellett halad el.

Az 1919-es kísérletben három csillagász – Arthur Eddington, Frank Watson Dyson és Andrew Crommelin – játszott meghatározó szerepet. Eddington és Crommelin olyan helyszínekre utaztak, ahonnan a fogyatkozás teljesnek látszik – Eddington a nyugat-afrikai partok közelében fekvő Príncipe szigetére, Crommelin pedig a brazíliai Sobral városába –, míg Dyson Angliából hangolta össze az erőfeszítéseket.

Eddington és Crommelin a kor technikájának megfelelően üvegből készült fotólemezeken örökítette meg a fogyatkozást. Sajnos az 1919-es expedíció eredeti lemezei – köztük az, amelynek reprodukcióját Dyson eredeti cikkében is közölte – elvesztek, de szerencsére az egyikről készültek másolatok, amelyeket a világ sok obszervatóriumába eljuttattak, hogy a kutatók saját szemükkel láthassák a relativitáselméletet alátámasztó bizonyítékot. Az egyik sobrali lemez másolatát a heidelbergi csillagvizsgálóba – Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl – küldték, ahol azt a HDAP (Heidelberg Digitized Astronomical Plates) projekt [1] keretében nemrégiben digitalizálták.

A mellékelt kép vitathatatlanul a legnagyobb felbontású felvétel az 1919-es fogyatkozásról. A létrejöttéhez persze szükség volt a lemezmásolatról (nem feliratozott változat) készült digitális reprodukció modern képfeldolgozási technikákkal – képrestaurálás, zajcsökkentés, műtermékek eltávolítása – támogatott feljavítására. Lenyűgöző részletességgel tűnik fel rajta a napkorona, egy napkitörés a Nap jobb felső részén, és a Taurus (Bika) csillagkép csillagai, amelyeket az általános relativitáselmélet jóslatainak megerősítéséhez használtak [2].

 

Megjegyzések 

 

 

 

[1] A HDAP projektet a Klaus Tschira Alapítvány támogatja a No. 00.071.2005 számú szerződés alapján. A digitális helyreállítás előtti eredeti, nagy felbontással szkennelt képet a történeti hitelesség kedvéért tesszük közzé.

 

[2] Dyson eredeti cikkének végkövetkeztetését a 332. oldalon közölt paradigmaváltó ábra hordozza, amely a csillagok fogyatkozás alatti (látszólagos) elmozdulását mutatja a napkorong középpontjától mért távolságuk függvényében. Az ábráról egyértelműen leolvasható az összefüggés, miszerint a napkoronghoz közelebbi csillagok jobban elmozdulnak, mint a távolabbiak (folytonos vonal), mégpedig nagyjából azzal az értékkel, amelyet az általános relativitáselmélet is jósolt (ami éppen kétszerese a newtoni elmélet által jelzett értéknek, lásd szaggatott vonal).

Forrás:

ESO/Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl/F. W. Dyson, A. S. Eddington, & C. Davidson

About the Image

Id:potw1926a
Language:hu
Típus:Planetary
Közzététel napja:2019. július 1. 6.00
Size:23800 x 14191 px

About the Object

Név:Eclipse, Sun
Típus:Solar System : Sky Phenomenon : Eclipse : Solar : Total

Képformátumok

Large JPEG
34,1 MB
Publication JPEG
714,6 KB
Screensize JPEG
65,3 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
83,2 KB
1280x1024
121,6 KB
1600x1200
163,5 KB
1920x1200
178,2 KB
2048x1536
261,5 KB