Bezárva – pillantás a VLT csúcstechnikájú szélfogója mögé

Vajon hol készülhetett legfrissebb heti fotónk? Talán egy üzemcsarnokban? Vagy egy építkezésen? A fényképész valójában az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (Very Large Telescope – VLT) egyik kupoláján lévő hatalmas szélfogókat örökítette meg a felvételen. Ezek mindegyike nagyjából fél méter magas, és kulcsszerepük van abban, hogy a VLT mindannyiunkat lenyűgözően éles képeket tud készíteni a csillagos égboltról.

A VLT kupolájának a feladata az, hogy megvédje a távcsövet az időjárás viszontagságaitól – a széltől, az esőtől, valamint a por- és homokszemcséktől. Ugyanakkor ezek a hatalmas szerkezetek problémákat is okoznak a csillagászok számára. A kupola belsejében fel tud hevülni a levegő, ami turbulenciát okoz, hasonlóan ahhoz, amit a hideg téli időben kinyitott meleg szoba ablakában is megfigyelhetünk. Ez a jelenség elhomályosítja a távcső képét, ezért mértékét a minimálisra kell csökkenteni, hatását pedig korrigálni kell.

A kupola formáját alapos szélcsatornás teszteknek vetették alá, hogy a lehető legcsekélyebb turbulenciát okozza. A műszerházban továbbá automatikusan szabályozzák a hőmérsékletet és a távcső körüli légáramlatokat is, hogy mérsékeljék a pillanatnyi turbulenciát. A csillagászok mögött a fotón látható ezüstszínű szélfogólamellák vízszintesen elcsúsztatva a távcső állásának megfelelően nyithatók és zárhatók, így szükség szerint be tudják zárni annak a résnek az alsó peremét, amin át a fény éjszaka bejut a távcsőbe. Ezzel a lehető legsimábbá teszik a távcső körüli légáramlást, és védik is a műszert az erős széltől. Ezenkívül számos ablak és zsalu is található körbe a kupolán, amelyek folyamatos automatikus nyitásával és zárásával a vezérlőrendszer egész éjszaka gondoskodik arról, hogy a VLT-vel mindig a lehető legélesebb felvételeket készíthessék a csillagászok.

Forrás:

ESO/F. Rodríguez

About the Image

Id:potw2225a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2022. június 20. 6.00
Size:6960 x 4640 px

About the Object

Név:Very Large Telescope
Típus:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope

Képformátumok

Large JPEG
11,9 MB
Screensize JPEG
296,8 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
336,0 KB
1280x1024
510,3 KB
1600x1200
700,1 KB
1920x1200
821,5 KB
2048x1536
1,1 MB