Exobolygóvadászat

Legfrissebb heti fényképünk az ESO Atacama-sivatagban működő Paranal Obszervatóriuma mögött fenségesen elnyúló Tejutat örökíti meg. Az előtérben pedig az NGTS (Next Generation Transit Survey) bolygóvadász távcsőrendszer műszerházát láthatjuk.

Az NGTS az Egyesült Királyság, Svájc és Németország kutatóintézeteinek együttműködésével épült, és 12 különálló távcsöve folyamatosan figyeli az égbolt több százezer csillagát, fényességükben bolygóátvonulásról árulkodó csekély elhalványulásokat keresve. Ha egy exobolygó keringése során éppen a saját központi csillaga és a Föld között halad el, akkor a csillag korongját kissé elfedve gyenge elhalványulást okoz annak tőlünk megfigyelt fényében. Az NGTS-t pedig pontosan ilyen jelenségek kimutatására tervezték. Az NGTS programjának célja kifejezetten szuperföldek, vagyis a Földnél valamivel nagyobb, de a Neptunusznál kisebb tömegű exobolygók kimutatása. Az NGTS az ESO távcsöveivel is együttműködik. Ezek közül kettőt is megfigyelhetünk távol, a háttérben. A Nagyon Nagy Távcső (Very Large Telescope – VLT) a bal oldali hegytetőn működik – a belőle kiinduló narancsszínű fénysugarak a távcső adaptív optikáját segítő lézernyalábok. A VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) távcső pedig a jobb oldali hegycsúcson áll.

Ha az NGTS-szel új bolygójelöltet találnak a csillagászok, az ESO műszereivel, például az ESO La Silla Obszervatóriumában működő, exobolygókra specializált HARPS spektrográffal, vagy a VLT ESPRESSOműszerével folytatják a megfigyeléseket. Ezek a kiegészítő mérések egyrészt azért szükségesek, hogy a csillagászok meggyőződhessenek róla, hogy valóban exobolygót találtak, másrészt  hogy megállapíthassák annak tömegét és esetleg a légköri összetételét is. Ezeknek az eszközöknek az egyesített erőfeszítéseivel a Tejútrendszer exobolygóit a lehető legpontosabban és legnagyobb részletességgel tudják tanulmányozni az ESO kutatói.

Forrás:

About the Image

Id:potw2232a
Language:hu
Típus:Photographic
Közzététel napja:2022. augusztus 8. 6.00
Size:13580 x 8000 px

About the Object


Képformátumok

Large JPEG
33,6 MB
Screensize JPEG
283,0 KB

Nagyítható


Háttérképek

1024x768
340,1 KB
1280x1024
570,6 KB
1600x1200
840,4 KB
1920x1200
1008,7 KB
2048x1536
1,3 MB