eso1806hu — Szervezeti közlemények

Az ESO VLT teleszkópjai először működtek egyetlen 16 méteres távcsőként

Az ESPRESSO nevű műszer első alkalommal kapcsolta össze mind a négy főtávcsövet

2018. február 13.

Az ESPRESSO először egyesítette az ESO Nagyon Nagy Távcsőrendszerének mind a négy, 8,2 méteres főtükörrel rendelkező főteleszkópjáról jövő fényt. A négy távcső egyesítése ezen a módon a fénygyűjtő felületet tekintve a világ legnagyobb optikai hullámhossztartományban működő távcsövévé avatja a VLT-t.

Az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (VLT) kezdetektől célja volt, hogy a négy főteleszkópot egyetlen gigantikus távcsőként, együttesen is működtethessék. Amint az ESPRESSO spektrográf elsőként kombinálta a négy távcső fényét, végre ez az álom is megvalósult [1].

Az ESPRESSO konzorcium (melyet a Genfi Egyetem Csillagászati Obszervatóriuma vezet, olasz, portugál, spanyol és svájci kutatóintézetek részvételével) és az ESO munkatársainak alapos előkészületi munkálatai után az ESO igazgatója, Xavier Barcons indította el a történelmi csillagászati megfigyelést a vezérlőteremből egyetlen gomb megnyomásával.

Az esemény történelmi jelentőségét Gaspare Lo Curto, az ESO műszerspecialistája magyarázta: "Az ESO megvalósította az álmot, amely a VLT 80-as évekbeli születésekor fogalmazódott meg: egyetlen inkoherens fókuszban, egyetlen műszerben összpontosítani a Cerro Paranal mind a négy főtávcsövének fényét.”

Amikor a négy darab 8,2 méteres főtávcső fénygyűjtőképességét egy műszerben kombinálják, a VLT a világ legnagyobb optikai teleszkópjává válik a fénygyűjtő kapacitását tekintve.

Az ESPRESSO két fő tudományos célja a Föld-szerű bolygók felfedezése és tanulmányozása, valamint annak kiderítése, hogy a természet alapvető fizikai állandói változnak-e kozmológiai időskálán. Ez utóbbi méréshez távoli és nagyon halvány kvazárok megfigyelésére van szükség, amire pedig az ESPRESSO által összefogott négy távcső együttes használata alkalmas. Mindkét kutatás kihasználja a műszer valamint  referencia fényforrásának rendkívüli stabilitását is.

A technikai bonyolultság miatt egészen mostanáig nem sikerült így, egy un. "inkoherens fókuszban" összegyűjteni a négy főteleszkóp alkotta képet. Azonban az ehhez szükséges helyet előrelátóan betervezték a távcsövekben és a berendezést kiszolgáló föld alatti alagútrendszert is megépítették a hegytetőn [2].

A VLT teleszkópoktól tükrök, prizmák és lencsék rendszere továbbítja a fényt a 69 méterre lévő ESPRESSO spektrográfhoz. Ezeknek az összetett optikai rendszereknek köszönhetően az ESPRESSO mind a négy főtávcsőről jövő fényt hasznosíthatja, növelve ezzel a fénygyűjtőképességet, de egyenként is használhatja az egyes teleszkópegységek által továbbított fényt, jóval rugalmasabb távcsőidő-használatnak teret adva. Az ESPRESSO-t kimondottan úgy tervezték, hogy kihasználhassa ezt az infrastruktúrát [3].

A négy főtávcső fényét már rutinszerűen egyesítik a VLT Interferométerében, hogy viszonylag fényes égitestek rendkívüli finomságú részleteit tanulmányozzák.

Paolo Molaro, a projekten dolgozó kutató szerint: "Ez a látványos mérföldkő rengeteg tudós és mérnök hosszú évekig tartó munkájának az eredménye. Csodálatos látni az ESPRESSO-t működés közben, miközben mind a négy főtávcsövet vezényli. Alig várom az izgalmas tudományos eredményeket."

A távcsövek egyesített fényének egyetlen műszerbe juttatásával és analizálásával a csillagászok olyan információhoz jutnak, ami ezelőtt nem volt lehetséges. Ez a berendezés gyökeres újítást jelent a nagy felbontású csillagászati spektrográfok területén. Új elgondolásokat alkalmaz, mint például a lézer frekvencia fésű segítségével megvalósított hullámhossz-kalibráció, mely példa nélküli pontosságot és reprodukálhatóságot jelent, vagy a négy egyedülálló főteleszkóp fénygyűjtőképességének együttes kihasználása [4].

“A négy távcsövet egyesítő ESPRESSO használatával belekóstolhatunk a következő generációs távcsövek, így a néhány év múlva elkészülő Rendkívül Nagy Távcső (ELT) által elérhető eredményekbe ” - fejtette ki Xavier Barcons, az ESO igazgatója.

Megjegyzés

[1] Az ESPRESSO — a következő generációs bolygóvadász — legelső megfigyeléseit 2017. december 6-án végezte, amikor is a VLT egyetlen 8,2 méter átmérőjű főtávcsövét használta a négyből.

[2] Az "inkoherens" szó ebben az esetben azt jelenti, hogy a négy távcsőből jövő fényt egyszerűen összeadjuk, és a fázisinformációt nem vesszük figyelembe (ellentétben a VLT Interferométerrel).

[3] Az új, inkoherens módon egyesített műszer fénygyűjtő-képessége egy 16 méter apertúrájú teleszkópénak felel meg. Azonban a szögfelbontása ugyanakkora marad, mint egyetlen 8 méteres távcsőé. Ezzel ellentétben a VLTI Interferométer esetében a (virtuális) távcsövünk felbontása akkora effektív apertúrájú távcsőének felel meg, aminek az átmérője a rendszert alkotó távcsövek közötti legnagyobb távolság.

[4] A lézer frekvencia fésűn alapuló “AstroComb” hullámhossz-kalibráló rendszert a németországi martinsried-i  Menlo Systems GmbH vállalat tervezte és gyártotta.

További információ

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Brazília, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programja hatékony földi megfigyelő műszerek tervezésére, kivitelezésére és működtetésére fókuszál, lehetővé téve a csillagászoknak, hogy fontos tudományos felfedezéseket tegyenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Teleszkóp (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

Kapcsolat

Francesco Pepe
University of Geneva
Geneva, Switzerland
E-mail: Francesco.Pepe@unige.ch

Stefano Cristiani
INAF–Osservatorio Astronomico di Trieste
Trieste, Italy
E-mail: cristiani@oats.inaf.it

Nuno Santos
Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço and Universidade do Porto
Porto, Portugal
E-mail: Nuno.Santos@astro.up.pt

Rafael Rebolo
Instituto de Astrofísica de Canarias
Tenerife, Spain
E-mail: rrl@iac.es

Gaspare Lo Curto
ESO
Garching, Germany
E-mail: glocurto@eso.org

Antonio Manescau
ESO
Garching, Germany
E-mail: amanesca@eso.org

Florian Kerber
ESO
Garching bei München, Germany
E-mail: fkerber@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Telefon: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Ez az ESO eso1806 sz. sajtóközleményének fordítása

A sajtóközleményről

Közlemény száma:eso1806hu
Név:ESPRESSO
Típus:Unspecified : Technology : Observatory : Instrument
Facility:Very Large Telescope
Instruments:ESPRESSO

Képek

Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét
Az ESPRESSO műszer először egyesítette mind a négy főtávcső fényét

Videók

ESOCast 152 Light: Az ESO VLT teleszkópjai először működtek egyetlen 16 méteres távcsőként (4K UHD)
ESOCast 152 Light: Az ESO VLT teleszkópjai először működtek egyetlen 16 méteres távcsőként (4K UHD)
Vázlatos kép a VLT négy távcsövéről, amint fénnyel látják el az ESPRESSO műszert
Vázlatos kép a VLT négy távcsövéről, amint fénnyel látják el az ESPRESSO műszert