eso1813hu — Szervezeti közlemények

Új szupernóva München felett

Felavatták az ESO Supernova Planetáriumot és Látogatóközpontot

2018. április 27.

2018 április 26-án felavatták az ESO Supernova Planetáriumot és Látogatóközpontot. A április 28-án nyitja meg kapuit a nagyközönségnek. A központ az ESO Németországi székhelyén, Garchingban található, és egyedülálló élményt biztosít a csillagászat iránti lelkes érdeklődőknek, különös hangsúllyal az ESO tudományos eredményeire és a technológiai áttörést jelentő projekteire. A látogatóközpont 2018 végéig ingyenes az érdeklődők számára, jegyek online foglalhatók minden előadásra és eseményre.

Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont az Európai Déli Obszervatórium és a Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetének (Heidelberg Institute for Theoretical Studies, HITS) együttműködésével valósult meg. Az épület a természettudományok, matematika és számítástechnika népszerűsítését zászlajára tűző Klaus Tschira Alapítvány (Klaus Tschira Stiftung, KTS) adományából épült. Az épületet az ESO üzemelteti [1].

A szokatlan épület a Bernhardt + Partner építésziroda tervezésében készült. Képében egy kettős csillagrendszerre emlékeztet, melyben az egyik komponensről tömegátadás történik a kísérőre. Ez azt eredményezi, hogy a fő csillag egy szupernóvarobbanást szeved, mely olyan fényes is lehet, hogy akár túlragyoghatja egy egész galaxis összes csillagának együttes fényét. A központ – melyet stílszerűen ESO Supernovának kereszteltek – hasonlóan fényesen ragyog, ez által gerjesztve a csillagászat iránti érdeklődést kicsikben és nagyokban egyaránt.

A komplexum szíve egy digitális planetárium, ami a legkorszerűbb vizualizációs technikával nyújt magával ragadó élményt. A planetárium falán számos különböző show és kulturális esemény fog megelevenedni. Az április és június között ide látogatók nyolc különböző planetáriumi showműsor közül is választhatnak, kezdve az Albert Einstein felfedezéseit bemutató díjnyertes A Gravitáció Titkai című animációs filmmel, egészen az óriás vetítővásznat igénylő Titkos Univerzum című nagyszabású dokumentumfilmig.

Iskolás csoportok esetén két egyedileg fejlesztett planetáriumi filmmel – Túra a Naprendszerben, Az Égbolt Felettünk – valamint hat, a tanulók tantervéhez illesztett foglalkozással is szolgálnak. A programok közt óvodásoknak, valamint általános iskolai és középiskolás diákoknak szólók is megtalálhatóak, de az ESO Supernova a tanárok számára is biztosít továbbképzési lehetőséget nyújtó programokat.

Az ESO Szupernóva tartogat még ezen felül egy interaktív csillagászati kiállítást is, ahol a látogatók igazi csillagászati relikviákat is megcsodálhatnak, valamint kísérleteket is végezhetnek, hogy megtudják, mit is jelent csillagásznak lenni, természettudományos munkát végezni, valamint feltárni az Univerzum titkait. Az első állandó kiállítás Az élő Univerzum nevet viseli, mely a Világegyetemünk egyik szerteágazó problematikáját, az élet kérdéskörét járja körbe.

Érdemes még kiemelni a megtekinthető látványosságok és átélhető élmények közül az éjszakai égbolt (vitathatatlanul a világon legnagyobb) több mint 40 méteres térképét, a meteoritkiállítást, a hamarosan megépülő Extrém Nagy Távcső főtükrének egyik darabját, melyet a látogatók akár meg is érinthetnek), a barkácsállomást, ahol akár saját távcsövüket is megépíthetik, valamint a sportos látogatók számára egyedülálló élményt nyújtó fénysebesség-biciklizést. A kiállításokat akár egyénileg, akár vezetett csoportok keretén belül is megtekinthetik.

A legfelső emeleten található konferenciatermekben előadások, workshopok és konferenciák tartására is van lehetőség, míg a földszinti Üresség Termében a csillagos égboltot ábrázoló tetőben gyönyörködhetünk.

Az ESO Supernova Látogatóközpont szerdától péntekig 9-től, hétvégente déltől várja vendégeit egészen 5 óráig. Az online és ingyenesen foglalható jegyeket a helyszínen érkezés után rögtön kinyomtathatják.

Minden tartalom megtekinthető angolul és németül is, ráadásul 2018-ban ingyenesen. A programok részleteiről szóló további tájékoztatókat megtalálhatják az ESO Supernova honlapján.

A látogatóknak lehetőségükben áll feliratkozni nyilvános hírlevelünkre és követni a @ESOSupernovaDE oldalt a Facebookon és/vagy a Twitteren németül valamint a @ESOSupernova Facebook és Twitter oldalakat. A média képviselői feliratkozhatnak rendszeres híreinkre, oktatók és tanárok figyelmébe ajánljuk az Oktatási Hírlevelünket.

Az ESO szívesen fogad bármileyn adományt vagy együttműködési ajánlatot. Az épület helyiségei ki is bérelhetők.

Megjegyzés

[1] A csillagászati oktatást és tudományos ismeretterjesztést szolgáló innovatív épület ötletét Klaus Tschira, a Klaus Tschira Alapítvány (KTS) alapítvány ügyvezető igazgatója valamint a Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézete (Heidelberg Institute for Theoretical Studies, HITS) dolgozta ki. Ezt követően tárgyalások folytak arról, hogy az épület az ESO területén legyen. 2013 decemberében az ESO hivatalosan is elfogadta a létesítmény adományozását.

További információ

Az ESO Supernova támogatói: a LOR Alapítvány, az Evans & Sutherland és a Sky-Skan.

 

KTS

A Klaus Tschira Alapítványt (Klaus Tschira Stiftung – KTS) a névadó Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító hozta létre 1995-ben. Ez Európa egyik legnagyobb magán finanszírozású non-profit alapítványa. Az alapítvány elősegíti a természettudományos, matematikai, valamint számítástechnika kutatásokat, valamint igyekszik növelni e területek elismerését is. Az alapítvány elkötelezett az oktatás támogatásában is, kezdve az óvodától, az iskolákon és középiskolákon keresztül egészen az egyetemekig és kutatóintézetekig. Az alapítvány elöl jár a tudományos ismeretek átadásában, és támogatja a fejlesztéseket, valamint az elért eredmények érthető prezentálását is. Az ESO Supernova a Klaus Tschira Alapítvány adománya, melynek fenntartását az ESO vállalta.

HITS

A Heidelbergi Elméleti Tudományok Intézetét (Heidelberg Institute for Theoretical Studies – HITS gGmbH), ami egy non-profit kutatóintézet, Klaus Tschira (1940–2015) fizikus és SAP társalapító és a Klaus Tschira Alapítvány 2010-ben hozta létre. A HITS alapkutatásokat folytat a természettudományok, a matematika és a számítástechnika területén, különös tekintettel a nagy adatbázisok feldolgozására és analízisére. A kutatási területei széleskörűek a molekuláris biológiától az asztrofizikáig. A HITS részvényesei a HITS alapítvány (a KTS leányvállalata), a Heidelbergi Egyetem, és a Karlsruhei Műszaki Egyetem (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). A HITS együttműködik még más egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint ipari partnerekkel is. A HITS fő finanszírozója a HITS Alapítvány, melynek bevételei a Klaus Tschira Alapítványtól származnak. Legfontosabb külső finanszírozók a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF), a Német Kutatási Alap (DFG), és az Európai Unió.

ESO

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

Kapcsolat

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Telefon: +49 89 3200 6130
E-mail: tjohnsto@eso.org

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Telefon: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Ez az ESO eso1813 sz. sajtóközleményének fordítása

A sajtóközleményről

Közlemény száma:eso1813hu
Név:ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
Típus:Unspecified : Technology : Observatory : Facility

Képek

Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
ESO Supernova nyitóposzter
ESO Supernova nyitóposzter
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Megnyílt az ESO Supernova - új szupernóva München felett
Az "Űr" látványa
Az "Űr" látványa
Az ESO Supernova szemináriumterme
Az ESO Supernova szemináriumterme
Supernova a napon
Supernova a napon
ELT kiállítás
ELT kiállítás
Sajtótájékoztató az ESO Supernova átadásának alkalmából
Sajtótájékoztató az ESO Supernova átadásának alkalmából
Az ESO Supernova recepciója
Az ESO Supernova recepciója
Az Atacama-sivatag modellje
Az Atacama-sivatag modellje

Videók

Gyorsított felvétel az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont építéséről
Gyorsított felvétel az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont építéséről
Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont építése
Az ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont építése
Repülés az ESO Supernova felett - videógyűjtemény
Repülés az ESO Supernova felett - videógyűjtemény
ESOcast 158 Light: Új szupernóva München felett (4K UHD)
ESOcast 158 Light: Új szupernóva München felett (4K UHD)
Az ESO Supernova megnyitója - gyűjtemény
Az ESO Supernova megnyitója - gyűjtemény
Az ESO Supernovától az Univerzum széléig
Az ESO Supernovától az Univerzum széléig
ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont beharangozó
ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpont beharangozó
Time-lapse of the sky above the ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
Time-lapse of the sky above the ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre
Csak angol nyelven