eso1823hu — Képrovat

Színpompás égi tájkép

2018. július 11.

Az ESO VLT távcsőegyüttesével végzett új megfigyelések teljes pompájában mutatják az RCW 38 katalógusjelű csillaghalmazt. A fenti felvétel a HAWK-I kamera GRAAL adaptív optikai rendszerének tesztelése során készült. Rendkívüli részletességgel tárja elénk az RCW 38-at és a halmazt övező fényesen ragyogó gázfelhőket a fiatal csillaggyülekezet sziporkázó magját átszövő sötét porkacsokkal együtt.

A fenti felvétel az RCW 38 jelű csillaghalmazt mutatja, ahogyan azt az ESO Chilében található VLT távcsőegyüttesén működő HAWK-I infravörös képalkotó rendszer látta. Az infravörös hullámhossztartományban érzékeny HAWK-I képes az RCW 38-hoz hasonló, por által részben takart csillaghalmazok vizsgálatára, semmi máshoz nem fogható látványt nyújtva a benne formálódó csillagokról. A halmaz több száz fiatal, forró, nagy tömegű csillagot tartalmaz, a távolsága pedig kb. 5500 fényév a Vela (Vitorla) csillagkép irányában.

Az RCW 38 központi része fényes, kékes területként azonosítható, amelyet számos nagyon fiatal csillag, illetve még a kialakulás állapotában lévő protocsillag népesít be. Az éppen csak megszületett csillagok intenzív sugárzása készteti ragyogó fénylésre a környező gázt. Ezzel éles kontrasztot alkotnak a kozmikus por területen átkígyózó áramai, amelyek a vörös és a narancssárga szelíden sötét árnyalataiban parázslanak. Éppen a kontraszt az, ami létrehozza a látványos képet – egy igazi égi műalkotást.

Az optikai hullámhosszakon a területről korábban készült felvételek feltűnően különböző képet mutatnak – sokkal kevesebb csillag látható rajtuk, mivel a por és a gáz akadályozza a szabad rálátást a halmazra. Az infravörös tartományban végzett megfigyelések azonban lehetővé teszik, hogy átnézhessünk a sugárzást az optikai tartományban blokkoló poron, és egészen a csillaghalmaz szívéig hatoljunk.

A HAWK-I a VLT 4. távcsőegységén (Yepun) működik, és a közeli infravörös tartományban érzékeny. Tudományos programja sokrétű, beletartozik például a közeli galaxisok vagy a nagy gázködök, de egyedi csillagok és exobolygók fényképezése is. A GRAAL adaptív optikai modul segíti a HAWK-I-t a látványos felvételek készítésében. A modul négy égre szegeződő, mesterséges referenciacsillagokat létrehozó lézernyalábot használ a légkör zavaró hatásának csökkentését, és így a kép élességének növelését szolgáló technológiához.

A fenti kép a HAWK-I és a GRAAL tudományos célokra való alkalmasságának tesztelését szolgáló észleléssorozat részeként készült. Ezek a tesztek szerves részét alkotják az új VLT-műszerek üzembe helyezési folyamatának: olyan jellemző tudományos megfigyelésekről van szó, amelyek ellenőrzik és egyben be is mutatják az új műszer képességeit.

 

 

További információ

A lenyűgöző képet eredményező távcsőidő-pályázat vezető kutatója Koraljka Muzic ( CENTRA, University of Lisbon, Portugália) volt. Kollégái: Joana Ascenso (CENTRA, University of Porto, Portugália), Amelia Bayo (University of Valparaiso, Chile), Arjan Bik (Stockholm University, Svédország), Hervé Bouy (Laboratoire d’astrophysique de Bordeaux, Franciaország), Lucas Cieza (University Diego Portales, Chile), Vincent Geers (UKATC, Egyesült Királyság), Ray Jayawardhana (York University, Kanada), Karla Peña Ramírez (University of Antofagasta, Chile), Rainer Schoedel (Instituto de Astrofísica de Andalucía, Spanyolország) és Aleks Scholz (University of St Andrews, Egyesült Királyság).

A GRAAL adaptív optikai modullal felszerelt HAWK-I tudományos ellenőrzésének eredményeit az ESO negyedéves rendszerességgel megjelenő The Messenger c. lapjában mutatták be a HAWK-I GRAAL Scientific Verification c. cikkben.

A tudományos ellenőrzést végző csoport tagjai Bruno Leibundgut, Pascale Hibon, Harald Kuntschner, Cyrielle Opitom, Jerome Paufique, Monika Petr-Gotzens, Ralf Siebenmorgen, Elena Valenti és Anita Zanella voltak, mindannyian az ESO munkatársai.

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenhat tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

Kapcsolat

Calum Turner
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Telefon: +49 89 3200 6670
E-mail: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Ez az ESO eso1823 sz. sajtóközleményének fordítása

A sajtóközleményről

Közlemény száma:eso1823hu
Név:RCW 38
Típus:Milky Way : Star : Grouping : Cluster
Milky Way : Nebula : Appearance : Emission
Facility:Very Large Telescope
Instruments:HAWK-I

Képek

Égi művészet
Égi művészet
Az RCW 38 csillaghalmaz a Vitorla csillagképben
Az RCW 38 csillaghalmaz a Vitorla csillagképben
Az RCW 38 csillaghalmaz környezete a DSS (Digitized Sky Survey) égboltfelmérésből
Az RCW 38 csillaghalmaz környezete a DSS (Digitized Sky Survey) égboltfelmérésből

Videók

ESOcast 171: Light: Színpompás égi tájkép (4K UHD)
ESOcast 171: Light: Színpompás égi tájkép (4K UHD)
Ráközelítés az RCW 38-ra
Ráközelítés az RCW 38-ra
Az RCW 38 pásztázása
Az RCW 38 pásztázása