eso1829hu — Szervezeti közlemények

Tizenhétmillió euró az innovatív detektor- és képalkotó technológiák európai fejlesztésének támogatására

2018. szeptember 5.

Az úttörő ATTRACT kezdeményezés világszínvonalú kutatólaboratóriumokat és üzleti szakértőket köt össze, hogy olyan európai innovációs ökoszisztémát hozzon létre, ami felgyorsítja a piacátformáló technológiák fejlesztését és piacra kerülésüket. A kezdeményezés, amiben az ESO is partner, 170 áttörést jelentő, piaci potenciállal rendelkező detektor- és képrögzítő ötletet fog támogatni, a célok között szerepel új detektor-technológiára és képrögzítésre épülő termékek, szolgáltatások, vállalatok és munkahelyek teremtése is.

Ahhoz, hogy piacátformáló innováció jöhessen létre, az ATTRACT kezdeményezés 17 millió eurót biztosít indulótőkeként 170 olyan projektre, melyek áttörést jelentő detektor- és képalkotó technológiákat fejlesztenek Európában.

Az ESO építi és tartja fenn a világ legfejlettebb földi csillagászati távcsöveit, ezért alapvetően támaszkodik a vezető detektor- és képalkotó technológiákra. Az ATTRACT partnereként az ESO profitálni fog a kezdeményezés által létrehozott fejlesztésekből.

"Az a folyamat, aminek során az új tudományból olyan technológia lesz, ami áttörést jelentő innovációt hozhat, gyakran a véletlennek köszönhető. Az ATTRACT olyan mechanizmusok kidolgozásán dolgozik, amik futószalagszerűen szállíthatják majd ezeket a kívánt átalakulásokat" - mondja Henry Chesbrough, akinek a "Nyílt Innováció" kifejezést köszönhetjük, és aki tanácsadóként dolgozik az ATTRACT-nak. "A lépésről-lépésre történő innovációval szemben, ami egy létező problémára reagál vagy alkalmazkodik hozzá, az áttörést jelentő innovációt az vezérli, hogy elébe menjünk egy éppen kialakuló, vagy jövőbeli szükségletnek".

Az ATTRACT által biztosított kezdőtőke bármely európai szervezet kutatója és vállalkozója számára elérhető. Az áttöréssel kecsegtető ötletekkel 2018. október 31-ig lehet jelentkezni a felhívásra. A pályázatokat egy magas szintű, független, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Bizottság fogja elbírálni, kiválasztva azokat, melyeket tudományos kiválóság, innovációs készültségi fok és potenciális társadalmi hatás szempontjából a legérdemesebbnek tart a támogatásra. A sikeres pályázatok listáját 2019 elején teszik közzé.

A 170, ATTRACT által támogatott ötletgazdának egy éve van kidolgozni a tervüket. Ezalatt az ATTRACT Projekt Konczorciumhoz tartozó Aalto Egyetem, EIRMA és ESADE Business School üzleti és innovációs szakértői fogják segíteni a csapatokat abban, hogy megtalálhassák azt a módot, amivel a gyökeres változást hozó technológiát piacrengető innovációvá és erős piaci lehetőségekké formálhassák.

Nagyon sok tudományos eredmény, technikai alkalmazás, kereskedelmi forgalomra megérett termék és a felmerülő társadalmi problémák megoldását célzó vállalkozás valamilyen módon detektor- és képrögzítő technológiákon alapszik. Az ATTRACT-ból kinövő, piacot megrengető innovációnak valódi hatása lesz az emberek életére. 

Néhány példa a lehetséges jövőbeli alkalmazásokra: hordozható szkennerek betegek külső (nem kórházi) kezelésében; olyan szenzorok, melyek látáskorlátozottak navigációját segítik; olyan érzékelők hálózatia, melyek a mezőgazdaságot termelékenyebbé és energiatakarékosabbá teszik; a  megfigyelt adatok okosabb felhasználása big data analízis révén, ami a gyárakat hatékonyabbá teheti; az távtanulás hatékonyabb formái és végül a klímaváltozás nyomon követésének új módszerei.

Az ATTRACT kezdeményezést a Nukleáris Kutatás Európai Szervezete (CERN) vezeti, tagjai között találjuk az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumot (EMBL), az Európai Déli Obszervatóriumot (ESO), az Európai Szinkrotron Sugárzási Berendezést (ESRF), az Európai XFEL-t, a Laue-Langevin Intézetet (ILL), az Aalto Egyetemet, az Európai Ipari Kutatási Menedzsment Szervezetet (EIRMA) és az ESADE-t. A kezdeményezést az Európai Unió Horizon 2020-as kutatási és innovációs programja támogatja.

 

További információ

Az ATTRACT egy úttörő kezdeményezés, melynek célközönsége az európai alapkutatásokat végzők és az ipari szektorban tevékenykedők összessége. Célja a következő generációs detektor- és képalkotó technológiák fejlesztésének támogatása. A program az Európai Unió Horizon 2020 támogatásával fut, és megprobálja átformálni Európa gazdaságát és segíteni az emberek mindennapi életét termékek, szolgáltatások, vállalkozások és munkahelyek révén. További információ található a www.attract-eu.com honlapon.

A legfejlettebb detektor- és képalkotási technológiák számos ipari szektor fundamentumául szolgálnak beleértve a infokommunikációs technológiákat, az energia- és feldolgozóipart, a gyártástechnológiát, a repüléstechnikát, a gyógyszeripart, a robotikát, az űripart és a közlekedést. Ezek a technológiák együtt évi 100 milliárd eurós piac alapját képezik (forrás: Frost & Sullivan Report, “Top Technologies in Sensors & Control”).

  • Az orvosi képalkotás és sugárzási detektorok piaca évi 21 milliárd eurót tesz ki.
  • A műholdas képalkotás 2 milliárd eurós piac, és várhatóan évi 14,2%-ot fog növekedni 2018 és 2023 között.
  • A nyílt hozzáférésű adatok értéke mintegy 2,7 billió euróra becsülhető.
  • Az infokommunkációs szektor az EU GDP-jének 4%-át adja, és magába foglalja a fejlett gyártástechnológiát, a robotkarokat, a távérzékelést és az opto-mechanikai eszközöket. 

Az ESO a legfontosabb kormányközi csillagászati szervezet Európában, és messze a legeredményesebb földfelszíni csillagászati obszervatórium az egész világon. Tizenöt tagország támogatja: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Ezt a sort  egészíti ki az ESO obszervatóriumainak befogadóországaként Chile, valamint stratégiai partnerként Ausztrália. Az ESO ambiciózus programjának fő célkitűzése hatékony földi megfigyelő műszerek tervezése, kivitelezése és működtetése fókuszál annak érdekében, hogy a csillagászok élvonalbeli fontos tudományos felfedezéseket tehessenek. Az ESO vezető szerepet játszik csillagászati együttműködések elősegítésében és szervezésében. Az ESO három világszínvonalú megfigyelő helyet tart fenn Chilében. Ezek: La Silla, Paranal és Chajnantor. Paranalon üzemel a Nagyon Nagy Távcső (VLT), a világ legkorszerűbb látható hullámhosszakon üzemelő csillagászati obszervatóriuma, és két égboltfelmérő távcső. A világ legnagyobb égboltfelmérő teleszkópja, a VISTA az infravörös hullámhossztartományban működik, míg a VLT Égboltfelmérő Távcső az optikai hullámhosszak legnagyobb dedikált égboltfelmérő műszere. Az ESO vezető résztvevő az ALMA-együttműködésben, ami jelenleg a legnagyobb létező csillagászati projekt. Mindezeken túl épül már a Paranalhoz közeli Cerro Armazones tetején az ESO 39-méteres Rendkívül Nagy Távcsöve (ELT) is. Ez lesz a világ „égre néző legnagyobb szeme”.

Linkek

Kapcsolat

Virginia Mercouri
Media Adviser
Science|Business
Telefon: + 32 489 095 044
E-mail: virginia.mercouri@sciencebusiness.net

Anna Alsina Bardagí
Research Impact Manager
ESADE Business School
Telefon: +34 690 957 506
E-mail: anna.alsina@esade.edu

Lars Lindberg Christensen
Head of the education and Public Outreach Department
European Southern Observatory
Telefon: +49 89 320 06 761
Mobil: +49 173 38 72 621
E-mail: lars@eso.org

Connect with ESO on social media

Ez az ESO eso1829 sz. sajtóközleményének fordítása

A sajtóközleményről

Közlemény száma:eso1829hu
Típus:Unspecified : Technology

Képek

Áttörést jelentő detektor- és képalkotó technológia
Áttörést jelentő detektor- és képalkotó technológia